Söndag 20 september 2020

Västerbottningen

"Carl var trygg i sig själv"

Den 14 juli 2019 nåddes Rolf och Jaana Edling av de värsta tänkbara nyheterna. Ett flygplan med nio ombord hade störtat ner på ön Storsandskär i Umeå. Ombord fanns sonen Carl, 20 år.
– Vi har försökt att inte fly undan i sorgen, säger Rolf.

Holmsjön · Published jul 25, 2020 at 11:15

Rolf och Jaana Edling sitter hemma i sitt kök i Holmsjön. Paret är lediga och utanför fönstret har regnet just avtagit. Det har gått drygt ett år sedan yngsta sonen Carl omkom i flygolyckan i Umeå.

Runt lunchtid den 14 juli 2019 samlades medlemmar ur Umeå Fallskärmsklubb på sitt område vid flygplatsen. Så småningom skulle nio personer, åtta entusiastiska fallskärmhoppare och en pilot påbörja flygningen och dagens aktivitet.

Samtidigt i en sommarstuga utanför Hemavan pågick en julidag som vilken annan för paret Rolf och Jaana. Rolf hade bytt om till snickarbyxorna och börjat blanda betong. Jaana konstaterade att det snart var lunchdags och började förbereda inomhus. Plötsligt fick de ta del av nyheten att en flygplansolycka med inblandade fallskärmshoppare hade inträffat hemma i Umeå. Det var en av parets söner som hade fått kännedomen. Till slut visade det sig att yngsta sonen Carl Edling fanns med på passagerarlistan – och att det inte fanns några liv att rädda från olycksplatsen.

– Jag segnade bara ned till golvet, berättar Rolf.

– Sen bar det iväg hemåt Det var den grymmaste ihopplockningen någonsin, säger Jaana. På Kriscentrum i Umeå kunde familjen samlas efter flera förskräckliga timmar. Det var där som en namnlista började högläsas över de omkomna. Näst sist hördes Carls namn.

– Man förstår fortfarande inte hur man överlevde den där dagen, säger Rolf.

Ett helt år har passerat sedan flygolyckan som är den mest allvarliga som inträffat i Sverige på 30 år. För familjen Edling har tiden inneburit en obeskrivlig sorg.

– Det här första året har egentligen bara varit ett långt chocktillstånd, men Carl kommer att vara lika saknad varje dag nu som framåt. Det spelar ingen roll hur många år som går, förklarar Jaana.

Förra veckan föll årsdagen in. Familjen befann sig då först ute på fallskärmsklubbens område där en ceremoni hölls med tal och gemenskap. Dagen fortsatte sedan med ett besök till olycksplatsen på Storsandskär där ett 30-tal deltagare fick tända ljus och samtala.

– Vi har känt ett enormt behov av att prata och konfrontera allt, förklarar Rolf.

Paret Edling bär med sig minnena av Carl var dag som går, den 20-åriga sonen som var trygg i sig själv, och snäll och hjälpsam utöver det vanliga. Både mot familjen och genom vänskapslivet.

– Vi umgås med Carl dagligen, säger de.

Intresset för fallskärmshoppning kom sent och plötsligt, och på dagen av olyckan hade Carl bara hoppat solo i drygt ett år efter flitigt genomförd utbildning.

– Han behärskade lufthavet, säger Rolf.

Jaana fortsätter:

– Vi stod nere på marken och tog emot honom när han hoppade sitt första tandemhopp.

Under en lång tid har haverikommisionen utrett de exakta anledningarna som resulterade i flygolyckan i Umeå. I april i år meddelades det att utredningen är klar och olyckans orsaker kommer att presenteras i sommar. Anhöriga till offren har redan blivit underrättade.