Måndag 3 augusti 2020

Västerbottningen

Emma vann sitt första travlopp

– Perfekt, jag som inte har någon klocka!
Örträskbördiga Emma Jonsson vann med Flare fredagens travlopp ”Gunnar Lindgrens Lopp – Västerbottningen” för kuskar som tidigare aldrig vunnit något lopp.
För detta erhöll Emma ett presentkort på just en klocka under denna för henne mycket minnesvärda kväll.

UMEÅ · Published aug 31, 2019 at 17:15

Umåkertravets sportchef Håkan Persson fick idén till detta speciella travlopp då han för ett och ett halvt år sedan intervjuade Gunnar Lindgren, den numera bortgångna skickliga hästkarlen som noterades för massor av travframgångar med sina hästar som Hamra och Speedy Min för att nämna några.

Denna kväll var det dags för loppet som blev fullanmält med 15 kuskar från övre Norrland vilka hittills inte vunnit något travlopp.

Vi visste ju på förhand att en lycklig kusk skulle få radera bort nollan i segerkolumnen denna varma sensommarkväll.

Det blev 26-åriga amatörtjejen Emma Jonsson med rötterna i Örträsk, men numera boende i Umeå som tidigare körde en hel del lopp med sina egna hästar (totalt 18 innan denna kväll) men på senare tid inte haft några starthästar.

– Nej, nu har vi två ettåringar och några fölmärrar, tyvärr gick en tvååring bort på grund av tarmvred här i sommar, berättade Emma som är den aktiva i ”vi” men bakom sig har mamma Carola Eriksson och pappa Mats Jonsson i Vänjaurträsk.

– Men i sommar har jag tränat på varmblod då jag kört en del åt Robert Dunder (proffstränare på Umåker), berättade Emma som annars främst är en ”kallblodstjej”.

– Visst vill jag köra lopp, det är jätteroligt, men svårt att slå sig in och få chanser om man inte har egen häst.

I det här loppet satt hon upp bakom Stöcksjöamatören Erica Sandströms Flare.

– Jag fick en messengerförfrågan, svarade självklart ja och att det var en ära, skrattade Emma.

Erica berättade att hon och sambon Micke Björklunds Flare stod perfekt inne i loppet och att man bläddrade igenom förteckningen över segerlösa kuskar:

– Emma var vårt förstaval, sa Erica vars femåriga sto kan sägas vara en ”varannandagshäst”.

– Jag fick körorder att inte backa trots att vi startade från sjundespåret bakom bilen, att jag hamnade utvändigt ledaren var väl inte optimalt, men jag gillade läget. På sista långsidan testade jag att trycka på och då svarade hon bra, sa Emma som fick överta ledningen och sedan höll konkurrenterna bakom sig hela vägen till mål och det som en rejäl överraskning till glada vinnaroddset 24.43.

– Ofattbart roligt, summerade Emma med mungiporna placerade uppåt örontrakten till.

Tränaren och ägaren Erica Sandström var lika glad hon:

– Flare har hög potential, men är inte alltid pigg på det här med att tävla, sa Erica vars pappa Stöcksjöbekantingen Roger Sandström baske mig var rörd efter stallets seger.

För bonden Roger, en stark Västerbottningen-ambassadör, var självklart segertäcket med trycket ”Gunnar Lindgrens Lopp Västerbottningen” också något extra.

– Men i dag hade jag ju glömt Västerbottningen-kepsen hemma, skrattade Roger.

Som Västerbottningen berättade förra veckan inför loppet startade här även 62-årige Lars-Erik Persson från Bösta – dubbelt så gammalt som loppets näst äldsta deltagare – i sitt första lopp på nio år.

Detta med sin egen Alisiha Kick som kördes i ledningen till stoet mattades 600 meter före mål, men ”Leppen” och Alisiha blev i alla fall sexa och fick några tusenlappar med sig hem från premiären av ett lopp för hittills icke-vinnande kuskar.

Lite på att det återkommer – men då får Emma Jonsson inte vara med!

Svårt att slå sig in och få chanser om man inte har egen häst.

Barn skadade i olycka med fyrhjuling

Lillsjöberg Under söndagskvällen skadades tre flickor i en fyrhjulingsolycka i Lillsjöberg, strax söder om Tavelsjö.

Hörneforsbo fick hjälp till slut

Hörnefors Berndt Lundberg, 86 år, är besviken på Telia. "Det är helt dött i min fasta telefon sedan veckan före påsk", säger han. Efter att Västerbottningen kontakt Telia fick Berndt hjälp.

Ny skola gläder i Bullmark

BULLMARK Glädjen är stor i Bullmark efter att mark- och miljödomstolen godkänt detaljplanen för den nya skolbyggnaden i Bullmark. "Känns jättebra", säger ordförande i projektföreningen.