Måndag 25 januari 2021

Västerbottningen

En dold blomsterpärla i centrala Hörnefors

Att Hörnefors har en gårdsbutik med blommor och prydnader är det inte alla som vet om. Nu fortsätter Catherine Berglund satsa på sin verksamhet med fokus på Umeå.

Hörnefors · Published okt 24, 2019 at 11:15

Gårdsbutiken börjar redan ute på Catherines gård i centrala Hörnefors. Här står höstens blommor blandat med trädgårdstillbehör, bland annat hantverk som Catherine själv har skapat. Hon säljer även blomsterarrangemang i alla dess former.

– Att jag har blommor som man inte hittar på alla ställen är något som kunderna uppskattar, berättar Catherine.

Vi fortsätter in i butiken som är full av snittblommor, färdiga buketter, ljuslyktor och andra prydnader.

Färg och form har länge varit en del av Catherine. I 15 år undervisade hon på Medborgarskolan om just färg, form, sömnad och mönsterkonstruktion. Sedan bytte hon bana, men behöll kärnan i sitt intresse.

Catherine gick klart trädgårdsutbildningen på Forslunda för tio år sedan och har sedan dess arbetat i olika blombutiker. För tre år sedan slog hon upp portarna till Formskaparna gårdsbutik, men det blev mer som en hobby vid sidan av hennes riktiga arbete.

– I fjol kände jag att jag aldrig hade tid att ha öppet i gårdsbutiken, så i november sa jag upp mig från jobbet.

I dag kan Catherine ha mer regelbundna öppettider, från torsdag till lördag, men det går även att beställa blommor andra dagar. Trots att hon nu satsar mer på sin verksamhet är det fortfarande en del Hörneforsbor som inte vet att gårdsbutiken finns. Nu försöker hon sprida information via sociala medier och planerar att sätta upp en ordentlig skylt vid bilvägen.

Samtidigt arbetar Catherine några dagar i veckan på Astridgården i Hörnefors.

– Att möta de gamla i deras vardag ger mig enormt mycket, och jag tycker att det här är en kombination som fungerar bra.

Catherine har inga planer på att öppna en blomsteraffär i samhället, utan tycker att gårdsbutiken är rätt väg för henne. Hörnefors har tidigare haft blombutiker som inte har gått runt och enligt Catherine är det lättare för henne att hantera upp- och nedgångar då hon inte behöver betala hyran för en lokal varje månad.

Hörnefors har ingen annan blombutik, vad tror du att din butik betyder?

– Jag vet att de som kommer hit uppskattar att slippa åka till Umeå eller Nordmaling.

Medan Catherine jobbar på i sin gårdsbutik har hon även börjat rikta blicken mot Umeå. För någon vecka sedan började hon leverera blombuketter till frisörsalongen Clip som säljer buketterna. Dessutom har hon fått frågan om hon vill öppna en pop up-butik i MVG-gallerian.

– Det känns jättekul, men jag klurar fortfarande på saken.

Under novemer och december kommer Catherine hålla i kurser på Centrumhuset Hornet i Hörnefors. Deltagarna kan antingen lära sig att skapa kransar eller blomsterarrangemang inför advent och jul.

– När jag höll i kurserna i fjol blev det en hit.

Fler nyheter från Umeå och Västerbotten

Brännlands Wärdshus stängt efter vattenskada

Brännland En stor vattenskada på Brännlands Wärdshus gör att ägarna har tvingats stänga värdshuset i flera månader och säga upp personal.

Vinterpremiär sköts upp

Tavelsjö Restaurang Root i Tavelsjö hade också sett fram emot en rejäl öppning av isbanan under gladlynta former. I stället drabbades ena ägaren av corona strax därinnan och säsongspremiären fick skjutas upp. Nu avvaktar restaurangen med öppning innan det bedöms som helt säkert igen.
Västerbottningen rekommenderar

Bybor vill ha bort skrotbilar

Bredträsk Ett 20-tal skrotbilar som ansamlats på en fastighet mitt i byn upprör flera bybor. Nu kräver de att kommunen gör någonting åt saken.

Oskar Norum kör starkt i USA

Bjurholm Skoterföraren Oskar Norum från Bjurholm presterar mycket bra i den professionella amerikanska skotercrosserien som i helgen tävlade i Dubuque i Iowa där Oskar noterades för en andra- respektive sjätteplacering.

Travsport och hästar Hans stora intresse

Tavelsjö För drygt 40 år sedan köpte Hans Nordqvist sin första travhäst tillsammans med sina bröder och några kompisar.
Sport