Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Sävarsonen Erik Strindberg ska tävla i SM Unga Bagare. ”Det känns väldigt kul och spännande.” Foto: HÅKAN IVARSSON

Erik tävlar i SM för unga bagare

20-åriga Erik Strindberg, som är uppvuxen i Sävar, ska tävla i SM Unga Bagare. Hans mål är att bli bland de fyra bästa så att han kniper en plats i den svenska junior VM-truppen.

Sävar · Published mar 3, 2019 at 08:15

SM Unga Bagare går av stapeln den 12 till 13 mars i Göteborg. Kungälvbon Erik Strindberg är med i tävlingen för första gången.

– Det känns väldigt kul och spännande. De andra nio finalisterna är jätteduktiga så det blir en utmaning, säger Erik Stindberg.

Men han tror att han har goda chanser att gå långt i tävlingen.

– Jag tror att jag kan hamna bland topp fyra, och då får jag vara med i Juniorbagarlandslaget. Om jag skulle kamma hem allt vore det otroligt roligt.

Erik Strindberg studerar konditori och bageri vid Yrkeshögskolan Yrgo i Göteborg, och jobbar som konditor på City Gross. Just nu får dock jobbet vänta då allt fokus ligger på tävlingen.

– Det blir väldigt mycket träning, runt nio-tio timmar per dag, berättar Erik Strindberg.

Under tävlingen har finalisterna fem timmar på sig att baka matbröd, kuvertbröd, bullar och kavlade degar, exempelvis wienerbröd och croissant. Bagarna ska även skapa ett skådebröd.

– Det roligaste momentet blir kavlade degar. Det är en utmaning och jag gillar att utmana mig själv.

Vilket är ditt favoritbakverk?

– Punschrullar, de är ju så charmiga! Punschrullar kan även minska matsvinnet, eftersom de innehåller kaksmulor.

Fettisdagen till ära delar Erik Strindberg med sig av ett recept på vetedeg till semlor.

Eriks superrecept på vetedeg till semlor

  • 665 gram mjölk, cirka 6.5 dl
  • 1464 gram vetemjöl, cirka 24 dl
  • 265 gram socker, cirka 3 dl
  • 265 gram smör
  • 100 gram jäst
  • 10 gram salt, cirka 1,3 tsk
  • 20 gram kardemumma, cirka 2 msk
  • Knåda allt tills det blir en smidig deg med bra gluten, stjälp upp den på bordet och låt mogna cirka 20-30 minuter. Rundriv bullarna till önskad vikt/storlek och jäs dem till dubbel storlek.
  • Total degvikt är 2990 så om man gör bullar som väger 60 gram blir det 50 stycken. När semlorna bakas hemma är ett tips att halvera receptet. Erik rekommenderar att väga allt, och inte använda mått.