Söndag 24 januari 2021

Västerbottningen

Farmen-Jens spred god stämning i Astridgården

Tv-kändisen Jens Rönnqvist från Bredvik utanför Nordmaling besökte förra onsdagen Astridgården i Hörnefors.

Hörnefors · Published jun 17, 2020 at 11:15

Pensionärerna har börjat bänka sig framför scenen och det bjuds på varmkorv med bröd. De brukar se tv-programmet Farmen som Jens deltagit i.

– Jag har följt nästan alla program som visats. Jag tycker att det ska bli spännande att träffa Jens i verkligheten och höra honom sjunga och spela, säger Olga Norrman på första parkett.

Jens äntrar scenen. Han plockar fram gitarren och drar igång några låtar, en del av dem har han skrivit själv. Det visar sig att Jens även är en fena på dragspel, till publikens förtjusning.

När Jens kliver av scenen berättar att han hur han blivit inspirerad av sin släkting Bertil Rönnkvist i Högda som åkte runt och spelade på olika ställen. Han tyckte att det verkade så kul och vill nu hedra honom.

Jens kommer från Borgafjäll men bor i Bredvik utanför Nordmaling. Han driver turistföretaget Borgajakt, där han ägnar sig åt jakt och fiskeaktiviteter. Men under Coronatiden ligger han lågt med det och ägnar sig åt film och tv istället, något han fastnade för genom Farmen.

– Vi som arbetar med tv ställer gärna upp i olika arrangemang för att visa vad vi gör, det går genom att hålla lite distans, säger Jens.

I Farmen var han enda norrlänning bland 19 deltagare. Han sökte till programmet för att han lockades av äventyret och utmaningarna. Han tycker att det var en stor upplevelse som inte går att jämföra med något annat. Det var både psykiskt och fysiskt påfrestande, han var tvungen att vara skärpt hela tiden för att hålla ordning på spelet.

Jens gick till final.

– Man måste ha en bra taktik, jag ordnade en pakt för att komma vidare. Alla deltagare visade sig vara tävlingsmänniskor. När man sedan ser på tv är mycket klippt och vinklat. Det har ändå varit mycket givande att vara med och få en insikt i hur de arbetar på tv.  

– Tv-världen har öppnat sig för mig och jag har lärt känna de som arbetar med där. Jag ser även möjligheten att kunna jobba inom det mediet, det vore väldigt kul.

Nu håller Jens och kompisen Robert Vikström på att filma något han kallar ”Karantärn". Han lägger även ut en humorserie på You Tube och jens.norrland på Instagram.

– Sedan blir det givetvis att fortsätta att åka runt på äldreboenden och sprida glädje. Man får hitta nya vägar under coronan, säger Jens.

På Astridgåden tänker de likadant och fokuserar på saker man kan göra, inte vad man inte får göra, berättar Linda Nilsson i personalen.

– Det gäller att hitta på något trevligt för pensionärerna i karantän. Vi fokuserar på det man kan göra, till exempel vara utomhus. Vi brukar ta promenader, ordna utegympa, tipsrundor och grillning här utanför.

– Vi fick för en tid sedan besök av Bengt Långström som spelade dragspel i trädgården och så började det plötsligt regna, men det gick att ordna då vi kunde vara i det inglasade uterummet.

Nyligen var islandshästen Greger och Anna-Maria Rikko från Kiruna på besök.

– Det händer alltid något här på boendet, säger Linda

Spännande att träffa Jens i verkligheten och höra honom sjunga och spela.

Sedan blir det givetvis att fortsätta att åka runt på äldreboenden och sprida glädje. Man får hitta nya vägar under coronan.

Fler nyheter från Umeå och Västerbotten

Brännlands Wärdshus stängt efter vattenskada

Brännland En stor vattenskada på Brännlands Wärdshus gör att ägarna har tvingats stänga värdshuset i flera månader och säga upp personal.

Vinterpremiär sköts upp

Tavelsjö Restaurang Root i Tavelsjö hade också sett fram emot en rejäl öppning av isbanan under gladlynta former. I stället drabbades ena ägaren av corona strax därinnan och säsongspremiären fick skjutas upp. Nu avvaktar restaurangen med öppning innan det bedöms som helt säkert igen.
Västerbottningen rekommenderar

Oskar Norum kör starkt i USA

Bjurholm Skoterföraren Oskar Norum från Bjurholm presterar mycket bra i den professionella amerikanska skotercrosserien som i helgen tävlade i Dubuque i Iowa där Oskar noterades för en andra- respektive sjätteplacering.

Travsport och hästar Hans stora intresse

Tavelsjö För drygt 40 år sedan köpte Hans Nordqvist sin första travhäst tillsammans med sina bröder och några kompisar.
Sport