Söndag 26 maj 2019

Västerbottningen

BILDSPEL: Jubileumsmarknad med Furan i Bullmark

Föreningen Furan ordnade i lördags julmarknad i Bullmark för tionde året i rad. En välordnad Jubileumsmarknad med lite extra i år.

Bullmark · Published dec 4, 2018 at 11:30

Gårdsplanen fylls av besökare som handlar rökt lax, äter saffransvåfflor eller tar en kaffe med dopp. Här kan barnen rida på ponny och klappa en alpacka. Fint hantverk i ladugården och gårdshuset finns också.  

Men är det Julmarknad så ska det också finnas en tomte. Mycket riktigt så dyker Bullmarkstomten upp och sätter sig på en pinnstol och delar ut klappar till barnen.

Marknaden är igång.

Arrangör för marknaden är ideella föreningen Furan som bildades på 1980-talet av föräldrar till barn med funktionsnedsättningar. De startade projektet för att erbjuda boende och aktiviteter åt de unga.

Det började med utomhusarbete som att hugga ved, därav namnet Furan.

Från början var det endast dagverksamhet men föräldrarna tyckte att det fungerade bra så i början av 1990-talet vidareutvecklades verksamheten med gruppbostäder åt de unga.

Lena Lindholm är verksamhetschef för Furan.

– Vi har totalt 15 unga i byn varav några från Umeå som kommit in i verksamheten. 2007 köpte vi denna jordbruksfastighet med ladugård för att samla verksamheten på ett ställe.

– Verksamheten växer och vi har nu två gruppboenden och ett tredje är påbörjat i Bodbyn, säger Lena.

Det börjar skymma i Bullmark men i ladugården är det ljust och trevligt. Här står hantverkare på rad och säljer hantverk, smycken, textil och stickat från trakten och utanför.

Ett fulladdat pysselbord för barnen visar sig vara populärt. I Gårdsbutiken finns ytterligare hantverk.

Vid ett bord sitter Ann-Britt Fridenborg som stickat tofflor, sockar och disktrasor.

– Pengarna kommer att gå oavkortat till gamla och barn i Thailand. Jag åker själv dit i februari och levererar. Jag har varit där och sett själv hur fattigt och eländigt de har det. Sist jag var nere såg jag en pojke som spelade fotboll barfota, då var jag bara tvungen att ordna skor åt honom.

– Att se honom så glad det kändes bra. Hörde sedan att han sov med skorna, säger Ann-Britt.

Ute på gårdsplanen underhåller solister ur Furans eget band Hanz Ingvarz och Elin Fällman sjunger sedan till gitarr. I natursköna Bullmark ger denna verksamhet mening åt livet för många.

Verksamheten växer, snart byggs tredje gruppboendet.

Föreningen Furan

  • Ideella Föreningen Furan bildades på 1980-talet av föräldrar till barn med funktionsnedsättningar.
  • Det startade som ett projekt med att erbjuda boende och dagaktiviteter åt de unga, med bland annat utomhusarbete som att hugga ved, därav namnet Furan.
  • I början av 1990-talet vidareutvecklades verksamheten med gruppbostäder åt de unga.