Söndag 20 september 2020

Västerbottningen

Fina banrekord i Skärgårdsloppet

När den sjätte upplagan av Skärgårdsloppet sprangs över 7.4 kilometer i Holmsund i tisdags kväll triumferade Charlotte Andersson respektive Jacob Joh och det båda på nya prydliga banrekord.
– Jag var förvånansvärt pigg i benen i kväll, tyckte Charlotte sex dagar efter att hon tog SM-brons på halvmarathondistansen.

HOLMSUND · Published aug 5, 2020 at 14:15

Skärgårdsloppet i Holmsund såg dagens ljus sommaren 2015 genom IFK Umeå-ledaren och Holmsundsbon Hans Nilsson.

– Jag fyllde 50 år då och istället för en fest anordnade jag en löpartävling, berättade Hans om racet som då logiskt hette Jubileumsloppet och vanns av Malin Skoog respektive Anders Hemmyr.

– Det blev så lyckat att tävlingen blivit kvar, men från andra året under namnet Skärgårdsloppet, sa tävlingsledaren vars bana handlar om 7.4 kilometer asfaltlöpning och nu denna sommar även ingick som en deltävling i Västerbottningens GP-serie i långlöpning.

Herrarnas banrekord hade sedan i fjol IFK Umeås dansk Rikki Fredriksen på 25.18, men det flög all världens väg denna kväll då 25-årige klubbkamraten Jacob Joh satte upp bra fart på direkten.

I mål hade Jacob, med rekordtiden 23.47, en segermarginal på dryga halvminuten till veteranen Thomas Edström, 43 år, medan ännu äldre Göran Jonsson (51 år) blev fin trea.

– Det gick jättebra i dag, tyckte Jacob som leder Västerbottningens GP-serie i klar stil efter denna sjunde deltävling.

– Jag tävlar mest här i Västerbotten och då främst i GP-tävlingarna, men jag ska se om klubben kan hjälpa mig att hitta någon lämplig tävling söderut, sa IFK Umeå-löparen som kom till Sverige och Lycksele 2014 och där trivs mycket bra.

– Det är jättebra, jag jobbar på ett äldreboende vilket är mycket bra, sa den flyfotade löparen med rötterna i Sydsudan.

Jalles TC:s Thomas Edström har efter några skadefyllda år kommit tillbaka starkt i sommar.

– Jag är nöjd, men är rädd om kroppen och tränar inte på långa vägar så mycket som jag gjorde en gång i tiden, sa Thomas som har målet i att springa marathonlopp igen.

– Men vi vet ju inte när det kommer att arrangeras något, men det skulle nog passa bra då långa distanser inte är lika påfrestande för kroppen, sa Thomas som har 2.29 som mararekord efter ett lopp i Berlin.

Förra onsdagen sprang Charlotte Andersson SM i halvmarathon i Anderstorp och överraskade sig själv med en bronsmedalj – ”Man jag var säker att hon skulle ta medalj” deklarerade IFK Umeå-ledaren Hans Nilsson – och har eftersommarens stora mål i 10.000 meter när friidrotts-SM avgörs i Uppsala nästa helg.

– Om vi börjar med halvmaran så var det var fantastiskt roligt att lyckas så bra, jag har också känt mig pigg efter det och även i kväll, sa Yttersjötjejen som nu slog sitt eget banrekord i Skärgårdsloppet med över två minuter och hade dryga halvminuten tillgodo på Malin Skoog med Umedalens IF:s Jessica Edlund på bronsplatsen.

– Det var roligt att springa här igen, sa Charlotte som 2016 tävlingsdebuterade i just Skärgårdsloppet då hon som ”okänd” löpare blev tvåa.

Året därpå 2017 vann hon och det då på det denna kväll pulvriserade banrekordet.

– Men 2018 och i fjol var jag inte med här, sa Charlotte som hade full fart in i mål då det denna gång var betydligt kortare löpväg än en halvmara.

Vilken är din bästa distans?

– Jag vet faktiskt inte, jag har börjat få upp farten så att jag även kan prestera på distanser som exempelvis 10.000 meter, men halvmaran är nog ändå min bästa distans och även den jag tycker är roligast, sa 35-åriga Charlotte Andersson som har många fina år kvar i långlöparsammanhang då vi ska komma ihåg att hon hade passerat 30-strecket innan hon överhuvudtaget började tävlingslöpa.

Det var roligt att springa här igen.