Fredag 14 december 2018

Västerbottningen

Furan växer och bygger boende

Föreningen Furan i Bullmark erbjuder boende och aktiviteter för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. På lördag sätts spaden i marken för en ny boendeenhet.

Bullmark/Bodbyn · Published sep 28, 2018 at 07:15

Furan grundades för 26 år sedan som en ideell förening av ett antal föräldrar till personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Syftet var att öka inslagen av rörelse och aktiviteter i den dagliga verksamheten.

Genom åren har Furan vuxit till att omfatta två gruppboenden, med många olika typer av daglig verksamhet.

På lördag börjar bygget av en tredje boendeenhet i Bodbyn, fem kilometer från Bullmark.

– Det känns oerhört spännande att arbetstagarna ska få vara med och sätta spadarna i backen för en officiell byggstart, säger Lena Lindholm, verksamhetschef Furan.

Att ideella föreningar driver gruppboenden är ganska ovanligt i norra Sverige. Ronny Kassman är ordförande i Furan.

– Det har visat sig att våra boende trivs väldigt bra i den dagliga verksamheten, de får hjälpa till med exempelvis gräsklippning, skogsröjning eller hjälpa pensionärer, utifrån den fömåga de har.  Ett härligt gäng med raka puckar.

– Vi vet att det finns folk som står i kö i Umeå.

Furan har 12 boende, varav två i egna lägenheter. Ekonomin är stabil, den ideella grunden är viktig.

– Alla pengar går tillbaks till verksamheten, det är ingen som tjänar några egna pengar på detta, vi är inga riskkapitalister, säger Kassman.

Första spadtaget ska firas ordentligt, med allt från guldmålade spadar till snittar och bubbel. Bodbyns samhälle säljer hamburgare och dricka till förmån för Giving people och ordnar roliga aktiviteter för barn.

Furan står för underhållningen med Åke Swahn, tre solister från Furans eget band Hanz Ingvarz och eventellt någon fler artist.

–  Detta är en stor sak som händer på landsbygden. Det känns fantastiskt roligt att få vara med och sedan kunna erbjuda ett landsbygdsalternativ till personer med funktionsvariationer, säger Lindholm.

Om allt går enligt planerna öppnar det nya boendet i slutet av maj nästa år.

Stor sak som händer på landsbygden.

LN 91 klart för spel i Alltvåan

NORDMALING Trots att en match återstår i höstserien Hockeytvåan Norra B så har LN 91 redan kvitterat ut en biljett för spel i Alltvåan in på 2019. – Skönt och roligt att vi nått...

Trafikverket gör omtag om järnvägen i Sävar

Sävar Trafikverkets beslut om Norrbotniabanans dragning förbi Sävar skulle ha presenterats kring årsskiftet. Nu stoppas beslutet och Trafikverket inleder en ny utredning om...

Även Vindelns kommun vill ha virtuellt hälsorum

Vindeln Åtta platser i Västerbotten har fått virtuella hälsorum som ska överbrygga långa avstånd i glesbygd. Nu kan även Åmsele i Vindelns kommun stå på tur.