Onsdag 19 december 2018

Västerbottningen

Goda tider för cider i norr

Brännland Cider startade 2010 som en dröm om att göra cider på norrlandsäpplen.
– Man får väl säga att det gått exceptionellt bra, vi har ökat produktionen från 500 till 80 000 flaskor, får genomgående översvallande recensioner och så rankas vi som en av världens tre främsta isciderproducenter, säger Andreas Sundgren, vd och grundare.

Brännland · Published okt 7, 2018 at 08:15

Brännland Cider producerar hantverksmässig cider helt baserad på äppelmust utan smak- eller färgtillsatser. Målet är att skapa en svensk hantverkscider som gör avtryck i hela världen.

– Vi kombinerar en liten andel vinteräpplen plockade i Västerbotten med äpplen från en noga utvald samarbetspartner i skånska äppelriket, säger Sundgren.

​På Röbäcksdalen finns en äppeodling med 1000 äppelträd. Vinter 2016-17 blev tuff. 

– Vi visste inte att vi planterat våra äpplen innan det svåraste året i mannaminne för svensk äppelodling.

Efter att snön smält bort i början av december följde 25 minus. Utan skyddande snötäcke exponerades de unga rotsystemen för kylan, med flera döda träd som följd.

– En nästan oundviklig läropeng eftersom vi gav oss på att odla i en skala som inte förekommit på våra breddgrader förut.

– Vi hade bara böcker och goda råd att gå på, det vi lärde oss är att plantera djupare, på våren och med mognare träd.

Nu är träden väletablerade inför kommande vintrar.

– Nästa år planerar vi att utöka odlingarna avsevärt, med fem hektar.

Iscider från Brännland

  • Iscider utvecklades i Quebec, Kanada, i början av 1990-talet. Det är ett isvin gjort på äpplen istället för vindruvor. Äppelmusten koncentreras av naturlig kyla. Norra Sverige är en av få platser i världen som kan garantera den kalla produktionssäsong som krävs.

Källa: Brannlandcider.se

Vännäs kommunbudget vänder uppåt mot plus

Vännäs Tidigare i höst var Vännäs kommun på väg att missa det budgeterade resultatet för 2018 Men strax före årsskiftet pekar prognosen uppåt igen.

Trafikverket gör omtag om järnvägen i Sävar

Sävar Trafikverkets beslut om Norrbotniabanans dragning förbi Sävar skulle ha presenterats kring årsskiftet. Nu stoppas beslutet och Trafikverket inleder en ny utredning om...