Tisdag 16 oktober 2018

Västerbottningen

Goda tider för cider i norr

Brännland Cider startade 2010 som en dröm om att göra cider på norrlandsäpplen.
– Man får väl säga att det gått exceptionellt bra, vi har ökat produktionen från 500 till 80 000 flaskor, får genomgående översvallande recensioner och så rankas vi som en av världens tre främsta isciderproducenter, säger Andreas Sundgren, vd och grundare.

Brännland · Published okt 7, 2018 at 08:15

Brännland Cider producerar hantverksmässig cider helt baserad på äppelmust utan smak- eller färgtillsatser. Målet är att skapa en svensk hantverkscider som gör avtryck i hela världen.

– Vi kombinerar en liten andel vinteräpplen plockade i Västerbotten med äpplen från en noga utvald samarbetspartner i skånska äppelriket, säger Sundgren.

​På Röbäcksdalen finns en äppeodling med 1000 äppelträd. Vinter 2016-17 blev tuff. 

– Vi visste inte att vi planterat våra äpplen innan det svåraste året i mannaminne för svensk äppelodling.

Efter att snön smält bort i början av december följde 25 minus. Utan skyddande snötäcke exponerades de unga rotsystemen för kylan, med flera döda träd som följd.

– En nästan oundviklig läropeng eftersom vi gav oss på att odla i en skala som inte förekommit på våra breddgrader förut.

– Vi hade bara böcker och goda råd att gå på, det vi lärde oss är att plantera djupare, på våren och med mognare träd.

Nu är träden väletablerade inför kommande vintrar.

– Nästa år planerar vi att utöka odlingarna avsevärt, med fem hektar.

Iscider från Brännland

  • Iscider utvecklades i Quebec, Kanada, i början av 1990-talet. Det är ett isvin gjort på äpplen istället för vindruvor. Äppelmusten koncentreras av naturlig kyla. Norra Sverige är en av få platser i världen som kan garantera den kalla produktionssäsong som krävs.

Källa: Brannlandcider.se

Hörnefors behåller busslinje genom samhället

Hörnefors Hörnefors kommer även fortsättningsvis att trafikeras genom samhället. Det står klart sedan diskussionen mellan Umeå kommun och landstinget avslutats inför upphandling av...

Het debatt om kärv ekonomi

Vännäs Kommunens kärva ekonomi stod i centrum när nya fullmäktige sammanträdde första gången i måndags. Senaste delårsbokslutet för 2018 visar underskott med 6,3 miljoner kronor.

Västerbotten har lägst andel oljepannor

BJURHOLM Bioenergibolaget Scandbio har låtit göra en nationell studie av andelen olje- respektive pelletspannor i svenska småhus. Den visar att i Västerbotten finns lägst andel privata...

Bjurholm får rink i vinter

Bjurholm Det blir en hockeyrink på konstgräsplanen bakom Folkets hus i Bjurholm i vinter. På tisdagen beslutade kommunstyrelsen att avvakta med en försäljning av den gamla sargen som...

Vindeln rustar för rally igen

VINDELN Kommande vinter och då lördag 16 mars planeras det att köra ett rally i Vindeln för första gången på mycket länge. – Om jag inte är ute och cyklar var det 1972 eller 1974...