Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Han testar på livet som bonde

För drygt ett år sedan tog Magnus Bäckströms liv en vändning då han började jobba deltid som lantbrukare på sin pappas gård i Stöcke. I samma veva började Magnus och hans fru sälja naturbeteskött under namnet Nybörjarbönder, vilket har varit uppskattat bland både Stöckebor och Umeåbor.

Stöcke · Published sep 19, 2021 at 06:15

Magnus pappa Anders Bäckström har haft gården i Stöcke sedan 1973, och 1992 startade han och hans fru företaget Hemberga gård. 2017 slutade de med mjölkproduktion, och satsade på uppfödning av nötkreatur. I dag har de ett 90-tal djur.

När Magnus växte upp bodde han ofta hos sin mamma i Umeå, men han har också spenderat tid på gården. Efter gymnasiet jobbade han här under ett år.

– Det var kul, men det var inte min grej då det var mycket jobb och slit, berättar Magnus och tillägger:

– Men gården har alltid funnits i baktanken, att jag måste testa att jobba här igen innan det är för sent. Det är mycket som lantbrukare kan som försvinner om ingen vill lära sig.

I början av pandemin föddes tankarna om köttförsäljning.

– Jag tänkte på miljön, att bli mer självförsörjande.

Magnus har alltid gillat att äta kött, men det är först på senare år han har börjat tänka mer på närproducerat kött.

– Jag tycker inte att man ska överdriva konsumtionen. Ät bra, närproducerat kött ibland, men ät vegetariskt också, uppmanar Magnus.

För drygt ett år sedan frågade Magnus om han kunde få en anställning på sin pappas gård, så att han kunde lära sig mer om livet som bonde och kunna satsa på köttförsäljning. Magnus fru Frida kom på idén att starta en liten gårdsbutik, och hon har också drivit Instagramkontot Nybörjarbönder för att göra reklam och visa hur korna har det.

– Att de får ströva fritt på naturbete gör att man kan äta köttet med gott samvete, menar Magnus.

I butiken kan kunderna köpa exempelvis hamburgare och ölkorv och betala med Swish. Djuren slaktas på Burträsk slakteri och Korvverkstan förädlar köttet.

– Det har varit jätteuppskattat bland dem i byn, berättar Magnus.

Dessutom har de sålt köttlådor med cirka fem kilo styckdetaljer och fem kilo köttfärs. Folk från både Stöcke och Umeå med omnejd har kunnat boka köttlådorna, och hämtat dem i byn eller i stan. Magnus har även kört ut lådor.

– Det är roligt med kundkontakt, det är det som jag har sysslat med större delen av mitt arbetsliv. Jag gillar människor!

Sedan i våras har Magnus jobbat 60 procent på lantbruket, och 40 procent på sitt jobb som färgförsäljare.

– Det har varit kul att lära sig saker på nytt, anser Magnus och tillägger att han har fått mer kunskap om allt från djurhållning och växtnäring till svetsning och traktorkörande.

– Jag tycker att det har varit jättekul att ha Magnus här, och det är positivt om han vill fortsätta, säger Anders.

Magnus kommer arbeta kvar på gården till årsskiftet och sedan får han se vad som händer. Han och hans familj drömmer om att flytta från radhuset på Ersboda och bygga ett hus i Stöcke, och på sikt kanske de skaffar sig några kor och andra djur.

– Det skulle vara kul att fortsätta sälja småskaligt, men det är inte säkert. Det är mycket jobb och barnen går alltid först, säger Magnus.

– Men jag tror att närproducerat, både kött och grönsaker, kommer vara framtiden.

Jag tänkte på miljön.

Fler nyheter från Umeå och Västerbotten

Storsatsning på Stöcke skola – ska bli dubbelt så stor

Stöcke Stöcke skola ska få dubbelt så många klasser. Redan till höstterminen 2022 blir det två förskoleklasser.
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport