Torsdag 14 november 2019

Västerbottningen

Hittade nya arkeologiska fynd från slaget i Sävar

När Västerbottens museum fick i uppdrag att undersöka marken där Norrbotniabanan ska gå genom Sävar så gjorde de flera nya fynd. Och två privatpersoner hade redan hittat något som först liknade en gammal svärdsklinga. Nu verkar det däremot som att stålbiten eventuellt kan ha varit något helt annat.

Sävar · Published jun 26, 2019 at 06:15

Det hela fick sin början i och med att två privatpersoner gjorde fynd i Sävarån, som visade sig vara lämningar från slaget vid Sävar 1809.

Västerbottens museum fick i uppdrag att göra ytterligare undersökningar i området.

– Det var lite speciella förhållanden i Sävarån eftersom vattennivån var så låg. Det som låg under vatten hade blivit synligt, berättar Susanne Sundström.

Vid undersökningen längs Sävarån hittade museets arkeologer flera fynd. Bland annat två svärdsbaljor och en ansättare som användes för att stoppa krutet och kanonkulan i kanonerna.

– Det var spännande. Det hittades även i de områden som vi vet att de värsta delarna av slaget stod, säger Susanne Sundström.

Ett av de fynd som det fortfarande råder vissa oklarheter kring är en avlång bit stål, som hittats av två privatpersoner, och som museet först trodde var en svärdsklinga.

Vid närmare inspektion visade det sig däremot att stålbiten hade hål för nitar, vilket uteslöt att det skulle handla om något svärd.

– Vi har fått förslag på att det skulle kunna vara ett beslag till en kanon. Det är lite speciellt, det är väldigt massivt och tunt på ena sidan och tjockare på den andra, berättar Sundström.

Hur pass ovanligt är den här typen av fynd?

– Det är inte på något sätt unikt som föremål, men för oss här är det väldigt kul at få föremål som är hittade på plats, som vi sedan kan använda för att berätta om de här händelserna. Det tycker vi är väldigt roligt.

Enligt Sundström finns det troligtvis fortfarande kvar många möjliga fynd i området. Det är också viktigt att personer som hittar föremål tar kontakt med museet.

– Det är bättre att man hör av sig en gång för mycket än en gång för lite, vi är tacksamma för alla fynd vi får, säger Susanne Sundström.

Slaget i Sävar

  • Slaget vid Sävar utspelade sig 19 augusti 1809. Slaget utspelade sig vid och omkring Sävarån på den plats där Sävar ligger idag.
  • Slaget var det sista som utkämpades på Svensk mark.
  • Det beskrivs som ett av de blodisgaste slagen under Finska kriget. Sammanlagt dödades nära 1000 svenska och ryska soldater. 1450 soldater skadades även under slaget.
  • På den svenska sidan stred 6789 soldater och på den ryska stred 6000 soldater. Båda sidorna hade även ett antal kanoner.
  • Slaget slutade med att de Svenska styrkorna gjorde reträtt och 17 september 1809 undertecknade länderna ett fredsavtal som innebar att Sverige förlorade Finnland till Ryssland.

Halkbana i Hörnefors till salu: "Finns intressenter"

Hörnefors Sveriges trafikutbildares riksförbund, STR, har velat sälja halkbanan i Hörnefors i över ett år, men har inte kommit överens med intressenterna. Nu när en mäklare har tagit över ser det ljusare ut.

Protes mot elnätspriser lämnas till minister

Vännäs I maj startade Vännäsbon Bitte Torbjörnsdotter ett uppror för att markera sitt missnöje mot att Vännäs toppar listan över landets högsta elnätsavgifter.

"Det ser mer positivt ut nu"

Vännäs Jakten på en efterträdare till Vännäs kommunalråd Johan Söderlings (S) går framåt. Ett par kandidater har fått förfrågan, och nu väntar valberedningen på svar.