Torsdag 18 juli 2019

Västerbottningen

Internet stoppar inte pensionärer

Umeå. För att betala räkningar, kontakta myndigheter, följa med i nyhetsflödet och vara en aktiv medlem av samhället krävs i dag ofta dator och internet.
Fortfarande använder 500 000 svenskar aldrig internet, varav de allra flesta är äldre.
Utbildningssatsningen PROsIT syftar till att hjälpa äldre att lämna det digitala utanförskapet.

Umeå. · Published jan 27, 2019 at 08:15

Pensionärernas riksorganisation, PRO, startade sin nationella utbildningssatsning PROsIT i början av 2000-talet. Då handlade det mest om att rent tekniskt lära sig att använda en dator, PC eller Mac.

I dag har PROsIT-kurserna tyngdpunkten på smarta telefoner och surfplattor, och hur man surfar och använder sig av nätets möjligheter. Många bank- och samhällstjänster förutsätter i dag kunskap och nätuppkoppling.

– Största delen av dem som står utanför det digitala samhället är 65 år och äldre. Och här kommer vårt material och vi in, och hoppas på att folk vill utbilda sig. Det gäller inte bara PRO, utan alla, säger Gunilla Eriksson, IT-ansvarig vid PRO Västerbotten samt vice ordförande för PRO Teg.

Utvecklingen har gått snabbt. År 2000 använde endast tolv procent av PRO:s 350 000 medlemmar dator och internet. I dag är siffran över 50 procent.

En halv miljon svenskar beräknas dock aldrig använda internet, varav de allra flesta är äldre. Ytterligare 600 000 vuxna svenskar använder internet, men gör det inte dagligen.

– De som inte lär sig IT hamnar utanför samhället. Det blir jättesvårt att klara sig, säger Gunilla Eriksson.

PRO Teg i Umeå, länets största förening med 1 242 medlemmar, är en av många PRO-föreningar som utbildar sina medlemmar i IT och digitalt användande. En IT-cirkel omfattar fem tillfällen med tre timmar varje gång.

Västerbottningen träffar Gun Bogmer, 80 år, Karin Ström, 70 år, och Jan-Petter Sundför, 73 år, som genomgått delar av PROsIT-paketet. Deltar gör även PROsIT-lärarna Birgit Hansson, 70 år, och Gun Öhlund, 72 år.

Karin Ström har tillgång till internet sedan flera år.

– Men jag har varit för rädd att använda det överhuvudtaget. Jag har tänkt att jag gör säkert fel, och det blir tjall på hela baletten, säger hon.

I fjol gick Karin Ström en PROsIT-kurs i att lära sig använda en surfplatta kopplad till internet.

Hur har ditt internetbeteende förändrats sedan du gick kursen?

– Det har förändrats enormt. Nu har jag bank ID och betalar mina räkningar på nätet. Det funkar bra. Förut satt jag och skrev ned varje räkning och lämnade dem på postlådan.

Karin Ström har också lärt sig att swisha pengar, följa SVT:s nyheter från länet via en app och hålla kontakt med barnbarnen genom sms.

– Jag går också in och kollar recept på nätet. Jag är inne på allt nu och jag vet att det händer ingenting.

Jan-Petter Sundför har haft internet i tio år. Men efter en PROsIT-kurs är han mer aktiv på nätet i dag.

– Jag gör mer nu. Tidigare betalade jag räkningar med en utbetalningsorder. Nu har jag e-faktura, det är väldigt bra. Jag har också skaffat bank ID och kan lättare beställa mediciner.

PRO:s ambition är att fler medlemmar och andra äldre ska med på IT-tåget. I projektet "IT för äldre" besöktes under 2016 totalt 45 PRO-föreningar i länet. Syftet var att inspirera fler till att ta steget in i det digitala samhället.

– Jag tror att man kan inspirera fler äldre att utbilda sig genom att visa nytta och nöje med internet. Och visa hur enkelt det är, säger Gunilla Eriksson.

PRO centralt har sökt 2,4 miljoner av Post- och telestyrelsen för att genomföra en liknande satsning i hela landet.

Ingemar Sandström, ordförande för SPF Seniorerna i länet, säger att SPF inte har någon riksomfattande IT-utbildning för sina medlemmar.

– Men vi driver också frågan kraftigt. Det är ingen som är motståndare till digitalisering, men man måste ge alla förutsättningar att ta del av den.

Den som inte lär sig IT hamnar utanför samhället.

Ulrika vill få fler att lära sig hjärt- lungräddning

Vindeln Under veckan höll ABF kurser i hjärt- och lungräddning i Vindeln. Sjuksköterskan Ulrika Lövgren menar att många har kunskaper om HLR, men att de är dåliga på att repetera dem.