Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

30 000 gäster gästade isbanan i Tavelsjö föregående vinter. Nu hoppas Tavelsjö AIK på ännu en vinter med fler besökare Foto: ARKIV/GUNNAR ERIKSSON

Isbanan en turistmagnet

Isbanan i Tavelsjö har upptäckts av långväga gäster från Japan och många andra håll i världen. Förra vintern arrangerade däcktillverkaren Michelin ett biltestingläger i Tavelsjö med 500 återförsäljare från hela världen.

TAVELSJÖ · Published nov 5, 2018 at 11:15

Tavelsjö AIK isbana, som drog 30 000 besökare förra vintern, rustar för ännu en säsong, fjärde i ordningen.

– Vi är taggade och startklara, säger Mattias Bornerberg, ordförande i TAIK.

Visserligen kom kylan förra vintern som gav fem centimeter is, men också 20 centimeter snö på det, vilket försvårade arbetet med att underhålla isbanan.

Föreningen har i år två traktorer, en av dem kunde man köpa efter en lyckad så kallad crowdfunding som gav 80 000 kronor för inköp ev en traktor.

– Kom in allt från 20 kronor från privatpersoner till lite större summor från företag som utmanade varandra, väldigt bra respons.

Förhoppningen är nu att det fryser till ordentligt och därmed kunna göra en åtta på isen över 15 kilometer med korsning på mitten med grill- och solplatser efter banan.

Föreningen hoppas få till stånd fler bussturer, tio istället för föregående säsong på åtta, från Umeå lördagar och söndagar.

– Ambitionen är dubbla bussturer under lördagar, säger Mattias Bornerberg.

Isbanan kan användas av erfarna långfärdsskridskoåkare eller de som bara vill promenera runt eller ta en sparkstötting och ta sig en tur.

– I vinter har vi ett 30-tal sparkstöttingar, säger han och för rörelsehindrade finns en nedfartsramp för rullstolar för att de ska kunna ta sig ut på Tavelsjöns is.

Isbanans rykte har nått långt utanför länets och landets gränser. I vintras arrangerade däcktillverkaren Michelin ett biltestingläger i Tavelsjö med 500 återförsäljare från hela världen.

– De byggde upp en hel tältby i Tavelsjö och bokade 1 700 hotellnätter i Umeå och spenderade sammanlagt 15 miljoner kronor på tio dygn, enligt vad jag har förstått av deras vistelse i Umeå och Tavelsjö, säger han.

Ortsbor gläds över vägdom

Sörnjöle En ny dom i mark- och miljödomstolen öppnar för att bilägga en långvarig strid om en vägsträcka mellan Hörnefors och Sörmjöle."Vi är ju jätteglada", säger ordförande för samfällighetsföreningen.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.