Lördag 28 november 2020

Västerbottningen

Jennie ligger lågt med mål för sitt travtävlande

Hon var en ridhästnörd under ungdomsåren, men sadlade om till trav under gymnasiet.
I dag har Jennie Wänman fyra travare i sin träning.
– Men jag kan inte säga att jag har några direkta tävlingsmål, säger Hissjötjejen.

HISSJö · Published jun 18, 2020 at 14:15

Jennie växte upp i Obbola och fick tillsammans systrarna Sara och Linn en häst när hon var tolv år och började hopptävla vilket hon gjorde upp till gymnasiet.

– Det var ren tur, eller vad jag ska kalla det, att jag kom in på travet, berättar Jennie som på Forslundagymnasiet fick frågan om hon kunde tänka sig travinriktning då det nästan enbart var ridelever i klassen.

– Jag hoppade på, tyckte att jag kunde lära mig att köra häst i vagn, säger Jennie som genom pappas arbetskompis Jan Öberg fick mer trav på agendan.

– Först fick jag Peace Spirit av honom, men han föll för åldersstrecket innan jag fick ordning på hur jag skulle köra, berättar Jennie som senare också fått Beginning av Öberg med vilken det blev några träningsstarter för drygt tio år sedan.

Hon var under det tidevarvet också iväg och jobbade nästan ett år i finska Tammerfors hos tränaren Marti Salojensari.

Jennie köpte också ett finskt kallblod – ”Het så mycket dj…” – som dock fick åka hem österut.

– Ser vi tillbaka har jag inte haft tur med mina hästar, konstaterar Jennie som tillsammans med sambon Tomas bosatte sig i Hissjö för fem år sedan där man första året iordningställde stall med boxar och ett gäng hagar.

Under den tiden hade hon häst i träning hos nämnda Ågren och Gunilla Oscarsson men sommaren 2017 kom fyra hästar till gården i Hissjö.

–Jag ville ha en tävlingshäst, det blev fler, skrattar Jennie som åter har egen tränarlicens sedan ifjol och hoppas kunna börja tävla här under sommaren.

Detta med varmblodet Time For Revenge, femåriga kallblodet Stjärn Jänta och så prepareras också treåriga kallblodet Björk Vind, kallad ”Bosse”, för tävling.

– Björk Vind var mitt första egna föl, nu har jag också ettåriga Björk Tora.

Tävlingsmål?

– Kommer jag till start är jag nöjd och gör jag det, ja, då får jag kanske höja ribban en bit, menar Jennie som jobbar på Umeå Universitet som servicemedarbetare, allt-i-allo, sedan drygt tio år tillbaka.

Hon minns ett tungt hästår 2019…

– Då höll luften att gå ur mig på grund av fruktansvärda veterinärkostnader så egentligen är kanske målet inte högre än att mina hästar ska få vara friska.

Kommer jag till start är jag nöjd och gör jag det, ja, då får jag kanske höja ribban en bit.

Jennies hästar

Björk Tora, 1 år sto (Horgen Tore-Rigola), Ingen start.

Björk Vind, 3 år valack (Skaffer Brunen-Rigola), Ingen start.

Stjärn Jänta, 5 år sto (Klack Jo-Charlotta Bläsa), 6 starter (0-0-0), 6.500 kronor.

Time For Revenge, 6 år sto (Dream Vacation-Pretty Iron), 6 starter (0-0-1), 9.400 kronor.

Fler nyheter från Umeå och Västerbotten

Annorlunda år för RF-Sisu

UMEÅ Idrottsrörelsen har haft det turbulent sedan ett drygt halvår tillbaka. "Vi har haft andra arbetsuppgifter än normalt", säger länsidrottschefen Niclas Bromark på RF-Sisu Västerbotten.
Västerbottningen rekommenderar

Uppskjutet för Vännäs HC

VÄNNÄS I söndags skulle Vännäs HC ha hemmamatchat mot Kalix men matchen blev uppskjuten då norrbottningarna hade ett flertal förkylda spelare och en bekräftat coronasmittad i lagets närhet.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport