Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Jubilarer firades med blommor i församlingsgård

I Hörnefors firas det ordentligt när någon fyller jämna år. I torsdags inbjöds alla som fyllt 70, 80 och 90 år under året till Middag för alla i Församlingsgården.
– Det är klart vi ska fira de äldre, det är de väl värda, säger initiativtagaren Maj-Lis Aasa, diakon i Svenska kyrkan Hörnefors.

Hörnefors · Published nov 2, 2018 at 11:15

Maj-Lis Aasa kom på idén att ordna Middag för alla redan ifjol, sedan dess har det blivit två gånger i månaden och ofta med någon underhållning som varit väldigt uppskattat.

Maj-Lis säger:

– När vi säger för alla så menar vi alla, även om man inte är medlem i svenska kyrkan. Vi träffar nya människor och bekanta, det blir som en stor familj.

Som mest har det kommit upp till 100 personer, särskilt då det har varit underhållning.

– I dag har vi dukat för 100 och det är säkert så många som kommit också, säger Maj-Lis.

Maten lagas av kyrkans husmor Marja Berggren. Den här aftonen serveras en mustig höstsoppa och sedan blir det födelsedagstårta till kaffet efteråt.

Efter middagen är det lotteri och allsång.

Denna afton firas tio 70-åringar, elva 80-åringar och två 90-åringar som under året fyllt jämna år.

En av dem är Stig Nilsson från Blågrundet i Sörmjöle som firar sina 80 år. Han har tagit med sig frun Siv samt barn och barnbarn.

– Vi är 16 stycken och jag tyckte det var en jättebra tillfälle att samla alla när det dyker upp en sådan chans, säger Stig.

Efter middagen får jubilarerna välja en blomma i handmålad kruka som målats av konstföreningen Hörneforsgruppen.

Nästa fest för årets jubilarer kommer att ordnas för de som fyller 30, 50 och 60 år. Kalasen blir i omgångar så att alla får plats.

Middag för alla har blivit populärt så numera bokar man bord via kyrkans hemsida för att husmor ska veta hur mycket hon ska tillaga.

Förra gången bjöds nyinflyttade till orten på middag.

Maj-Lis säger:

– Vi har skickat inbjudningar till 160 stycken personer som flyttat hit sedan förra året, för att de ska känna sig välkomna till Hörnefors. Fyra familjer hade möjlighet att komma första middagen.

– Jag har frågat runt lite hur det kommer sig att de valt att flytta hit och det har visat sig att några flyttat tillbaka till sin hemgård, några som skaffat barn vill ha bekanta runt sig. Några har köpt hus medan andra har valt att hyra lägenhet.

Maj-Lis bjöd även in alla föreningar som var villiga att visa upp sin verksamhet och berätta vad de gör i sina förening.

Det var många föreningar som var representerade och berättade om sina verksamheter, bland annat Civilförsvaret, Bagarstugeföreningen, Vävföreningen, Konstföreningen, EFS Sörmjöle, Pingstkyrkan samt pensionärsföreningarna PRO och SPF som driver vandrarhemmet Statarlängan under somrarna.

– Så sysslolös behöver man inte sitta när man flyttar till Hörnefors, säger Maj-Lis. 

Vi har skickat inbjudningar till 160 stycken personer som flyttat hit sedan förra året, för att de ska känna sig välkomna till Hörnefors.

Ortsbor gläds över vägdom

Sörnjöle En ny dom i mark- och miljödomstolen öppnar för att bilägga en långvarig strid om en vägsträcka mellan Hörnefors och Sörmjöle."Vi är ju jätteglada", säger ordförande för samfällighetsföreningen.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.