Tisdag 7 juli 2020

Västerbottningen

Flurkmarkstjejen Emelinda Nordin har fastnat för kallblodstravaren och tävlar nu med sin Slotts Lise som hon skaffade för drygt två år sedan. I bakgrunden kusken Thomas S Johansson. Foto: GUNNAR ERIKSSON

Kallblodstravaren i Emelindas fokus

För Emelinda Nordin blir det allt mer häst- och travtid.
– Slotts Lise köpte jag för att lära mig mer och ta licensen, nu tävlar vi kontinuerligt med henne, berättar 20-åriga Emelinda.

Flurkmark · Published jun 20, 2020 at 11:15

Mamma Jennike var hästintresserad i unga år vilket Emelinda ärvde och tidigt började springa i Selma och Stefan Sundströms stall nästgårds i Flurkmark.

– Jag blev riktigt tjenis med dom och när jag 2013 skaffade en egen ponny fick jag ha hästen i deras stall.

Selma och Stefan har kallblodsuppfödning och Selma har ju också Kärrman i stamtavlan då Sleipnerbasen Torgny är pappa.

– Jag började följa med dom till travtävlingar och blev riktigt intresserad, berättar Emelinda som i det tidevarvet också började studera på Forslundagymnasiet.

– Där valde jag efter velande travinriktning för att få lära mig mer vilket jag också gjorde, säger Emelinda som för rätt så precis ett år sedan tog studenten.

Då hade hon redan haft sin Slotts Lise i drygt ett år.

– Jag tvingades avliva ponnyn som fick akut kolik i februari 2018, jag bestämde mig för att nästa häst skulle bli en kallblodstravare och började kolla mig för efter någon lämplig.

På hästnet.se hittade hon Slotts Lise till salu.

– Hon annonserades ut som lämplig för ridning eller avel.

Det fanns alltså inga tävlingsplaner…

– Nej, men jag tränade henne och provade lite på banan och då tyckte Kärrmans (Torgny och Robert), som hjälper mig mycket, att jag lika gärna kunde prova och så har det fortsatt. Jag har faktiskt inget att förlora så länge ”Lisen” tycker att det är roligt och är fräsch.

Tävlingsmål?

– Inga konkreta men närmast hoppas vi vara med i Sverker Karlssons Pokal i Lycksele.

Det är inte bara aktivt "travande" för Emelinda som nu även är Sleipner Umåkers ungdomsrepresentant och i fjol när hon gick ut gymnasiet erhöll hon Umåkers travstipendium.

– Motiveringen var bland annat att jag hade en brant utvecklingskurva, minns Emelinda som även har stortränaren Jan-Olov Persson bland sina rådgivare:

– Har jag några funderingar brukar jag ringa honom för att få råd, kontakten fick jag när jag gjorde praktik där.

Hur mycket tid tar travet och Slotts Lise?

– I tankarna finns hela tiden funderingar vad jag kan ändra och förbättra. Sen tränar jag henne tre, fyra dagar i veckan, omväxlande intervaller i vagn eller ridning, säger Emelinda som sedan i vintras annars jobbar på ICA-affären i grannbyn Hissjö.

– Där trivs jag riktigt bra.

Vilket hon även gör med trav, hästar och då speciellt Slotts Lise och visst kan det bli ytterligare en häst…

– Det är tanken när det är lämpligt och passar in, medger 20-åriga Emelinda.

Emelindas häst

Slotts Lise, 6 år sto (Krageboen-Spang Vinti), 10 starter (0-0-0), 28.000 kronor.

Fler elever på gymnasiet läser upp betygen

Umeåregionen Fler gymnasieelever väljer att läsa upp sina betyg på Dragonskolans sommarskola i år jämfört med tidigare somrar, enligt skolledningen.

Ortsbor gläds över vägdom

Sörnjöle En ny dom i mark- och miljödomstolen öppnar för att bilägga en långvarig strid om en vägsträcka mellan Hörnefors och Sörmjöle."Vi är ju jätteglada", säger ordförande för samfällighetsföreningen.