Måndag 1 juni 2020

Västerbottningen

Kören som bidrar till hälsa och gemenskap

I kören Feelgood Singers i Hörnefors kombineras sång med olika kroppsövningar och fika. Ett koncept som både kropp och själ mår bra av.

Hörnefors · Published nov 24, 2019 at 06:15

De 12 deltagarna börjar med att värma upp kroppen genom att gå på stället och göra olika stretchövningar. Och självklart behöver även rösterna värmas upp. Därefter infinner sig julstämningen när det är dags för deltagarna att öva på advents- och julsånger. Det blir en hel del skratt mellan låtarna.

– Det är så roligt att se glädjen hos deltagarna, säger Susanne Hakola som är utbildad fysioterapeut och jobbar som kantor inom Hörnefors församling.

2016 bestämde hon sig för att starta en kör som kombinerar både sång och kroppsövningar.

– När kören startade kallade vi den för friskvårdskör. Men en del tyckte att det lät lite skrämmande, och trodde att det var kopplat till sjukdomar, säger Hakola.

Namnet ändrades till Feelgood Singers, men konceptet är sig likt. Förutom att deltagarna får göra olika kroppsövningar under sångpassen så har nästan varje träff ett tema, exempelvis balans eller avslappning. Varje gång bjuds det också på fika.

– Många kommer hit för det sociala, och därför är fikastunden viktig.

Kören övar i projektform, vilket innebär att de övar tre gånger och sedan sjunger de på exempelvis Astridgården eller under gudstjänster.

– Folk vill kanske inte binda upp sig, och då är det lättare att hoppa på ett projekt, förklarar Susanne Hakola och tillägger att nästa projekt blir till våren.

Deltagarna sjunger mycket unisont och det är oftast enklare sånger.

– Det är både psalmer och gamla godingar. Christer Sjögren brukar alltid gå hem.

– Det är låtar som jag känner igen och klarar av, och det är skönt att det inte är så höga krav, säger Sara Björner som är en av deltagarna.

Hon har tidigare sjungit i barn- och ungdomskörer. Däremot vill hon inte delta i församlingens andra kör Voices of Joy som sjunger pop, rock och gospel.

– Det är mer krav som jag känner att jag inte kan uppfylla.

Hur mår du efter att du har sjungit med Feelgood Singers?

– Jag mår bättre och känner mig mer avslappnad, förklarar Sara Björner som kommer fortsätta vara med i kören även nästa år.

Inga-Britta Norddahl har varit med i kören sedan den startade.

– Det bästa med kören är gemenskapen, sången och fikastunden.

Hon brukar både gå på gymmet och träna vattengympa, men tycker även att kören ger en bra träning.

– Jag blir glad och mår bra. Det här är verkligen friskvård, säger Inga-Britta Norddahl.

Körsång på arbetsplatsen är en skattefri friskvårdsaktivitet eftersom det betrakas som en enklare form av personalvårdsförmån som skapar trivsel i arbetet, enligt Skatteverket.

Några i Hörnefors församling utnyttjar sin friskvårdstimme till att delta i kören, bland andra vaktmästaren Per-Ola Larsson.

– Jag har varit med sedan start. Det är ganska så roligt att sjunga, säger han med ett stort leende på läpparna.

Det är låtar som jag känner igen och klarar av.

2016

startade kören Feelgood Singers i Hörnefors.

Norrbyskärs museum kan hålla stängt i sommar

Norrbyskär Effekterna av coronapandemin har styrt in Norrbyskärs museum mot en djup ekonomisk kris. Det är osäkert om museet kan öppna i sommar. "Vi vet inte", säger verksamhetschefen.