Tisdag 13 april 2021

Västerbottningen

Många ville utbilda sig till äkta Sörmjölebor

Förra veckan ordnades en gratis utbildning för alla som vill bli en äkta Sörmjölebo. Det är en grundkurs för nyinflyttade, men även de som bott en tid i Sörmjöle, där det gavs möjlighet att möta lokala organisationer, företag och föreningar samt få en inblick i bygdens historia.

Sörmjöle · Published nov 30, 2018 at 06:15

70-talet åhörare samlades när föreningen Byaknuten bjöd på grundkurs i bygdegården. Ett 30-tal föreningar och företag fick under vardera tre minuter presentera sina verksamheter.

Conny Möller känd profil i Sörmjöle framhåller att handla lokalt är bra på sikt.

– En matbutik är väldigt viktig för att en by ska kunna leva vidare. Om alla bybor skulle handla för en hundring i veckan hos Handlarn så får vi ha båda kvar. Butiken sponsrar i sin tur ortens föreningar och idag sponsrar de pepparkakorna till kaffet, säger Conny.

Lennart Eriksson är en av de som lyft fram byns historia. Han berättar med inlevelse om Sörmjöle från år 1495, då det fanns fyra hemman. Många har säkert upptäckt den annorlunda byggnad med krona i topp stående vid E4:an.

– Den byggdes till kung Adolf Fredriks ära, då Sörmjöle hamnade i Sveriges mitt när kungen passerade genom Äreporten på sin Eriksgata 1752, säger Lennart.

Ann-Charlotte Timander är inflyttare.

– Jag är född i Stockholm och flyttade till Tärna där jag bodde i många år och nu har jag flyttat till mitt i mellan. Jag kände mig väldigt välkomnad då jag flyttade hit för ett halvår sedan, men det är ju så i små byar att man måste själv ta initiativ. Jag är pensionär och hoppar in som lärare i skolan ibland, säger Ann-Charlotte.

Dagen avrundas med diplomutdelning och mingel. Säkert har många nya idéer och tankar kommit fram under dagen.

Bygderådet har en önskan att få fler att engagera sig i byn för att lättare påverka utvecklingen och kunna bo kvar. Hur orten ska se ut om 15 år, om det går att få fram billigt boende för unga och hur man tar hand om inflyttare är några frågeställiningar.

– Ett bra tillfälle att få information vart man kan vända sig för att få hjälp med olika saker, till exempel hantverkare eller vad det finns för intressanta föreningar att gå med i, var en typisk kommentar.

Identitet och lokalkännedom

  • Arrangören Byaknuten är en förening med fokus på byautveckling och som stöttar lokala föreningar och företag i Sörmjöle.
  • Medverkande: Geteriet, Bagarstugan, Renée Thims Mat och Skafferi, Sörmjöle Bryggcafé, Handlarn, Sörmjöle Bygdegårdsförening, EFS, IT Sörmjöle, VA i tiden, Äreporten, Joels Färgstark måleri AB, Alex X-däck, Marquardts Mekaniska, Marquardts Pelunica Spel AB, Byamännen, Sofias Rehab, Sörmjöle Tennisklubb, Sörmjöle IK, Mjölefjärdens Stuteri, Jägarna, Marias Hästar, Byns Historia, Granbergs Entreprenad, Rolands Grävare, Enar Johansson entreprenad, LJE konsult, Mjöles bär och Skogsbruk, Byggderådet, Sörmjöle Muskelgrupp och konstnär Bibbi Eriksson.
Fler nyheter från Umeå och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

16 miljoner till simhall

Vindeln Under tisdagen meddelade S, KD och V i Vindeln att de kommer rösta för en renovering av kommunens simhall för 16 miljoner.

Träningstävlingar en morot för löpare

Umeå I dag lördag inleds barmarkssäsongen för länets löpare med ett 5-kilometerslopp ute på Ön i centrala Umeå.

Tobias och UFC vann premiären

UMEÅ Umeå FC vann seriepremiären i fotbollens herretta med 1–0 hemma mot Hammarby TFF. – Oerhört skönt, tyckte 19-årige UFC-backen Tobias Westin som debuterade på division 1-nivå.