Tisdag 22 oktober 2019

Västerbottningen

Nyanlända flickor integreras på skogskollo

Under den gångna veckan har tio tjejer med utländsk bakgrund fått möjlighet att bekanta sig närmare med de norrländska skogarna. Syftet är att visa upp de svenska skogarna och att eventuellt locka några av dem till ett jobb inom skogsnäringen.

Umeå · Published jun 19, 2019 at 17:20

– Skogen är en stor del av den svenska kulturen och då tycker jag att alla ska vara välkomna hit. Ibland måste man ta det från början, på deras nivå. Det känns jätteviktigt, säger Amalia Wänman, ledare för skogskollot i Umeå.

Det är god utsikt från Hamptjärnsstugan, strax utanför Umeå tätort. Det är varm men inte för soligt och både mygg och knott svärmar runt i luften.

På några klipphällar sitter tio nyanlända mellanstadietjejer och lyssnar medans en av ledarna berättar om olika träd och växter som finns i de norrländska skogarna. Det huvudsakliga syftet är att tjejerna ska få en introduktion, och en egen relation, till de norrländska skogarna.

– Vi leker, pratar och lär känna varandra. Vi är här för att lära oss mer om skogen, berättar Zahraa Abdullateef, som är en av deltagarna.

Hon har, som många av de andra deltagarna, en väldigt begränsad erfarenhet av att vistas i skogen. Deltagarna kommer från en rad olika länder, så som Somalia, Afghanistan eller Iran. Flera av dem har knappt, eller aldrig, satt sin fot i skogen förut.

– Nej, jag har aldrig varit i skogen tidigare, det här är första gången. Det är bra och lite spännande, man träffar på nya saker, säger Fawisa Qarizada.

Hur är det att besöka skogen nu då?

– Jag är lite rädd, jag vet inte varför men jag är lite rädd, berättar hon med ett leende.

Projektet syftar dels till att integrera nyanlända flickor till den svenska kulturen, där skogen är en stor del. Men arrangörerna hoppas också att upplevelsen ska visa på nya valmöjligheter för flickorna.

– Vi gör det här för att ändra uppfattningen om skogen och om skogsindustrin. Vi tycker det saknas tjejer med utländsk bakgrund där och vi vill att flera ska söka sig dit, säger kolloledaren Amalia Wänman.

Hon menar att der dels är en fråga om att attrahera framtida arbetskraft till skogsindustrin, men också att det behövs människor med olika bakgrund i branschen.

– Det är just för mångfald. Blir det en väldigt homogen grupp så blir det lätt enkelspårigt, man kör på ett sätt. Men har man folk med olika bakgrund och man har lite olika syn på saker så blir det mer utvecklande för alla, förklarar hon.

Samtidigt kan det vara väldigt svårt för en nyanländ utan skogsvana att föreställa sig att man en dag eventuellt skulle kunna jobba inom skogsnäringen, menar hon.

– Man måste ju göra någonting för att båda könen ska vara representerade. Om man inte vet vad skogen är så blir det väldigt svårt att göra det valet, säger Amalia Wänman som är ledare på Skogskollo i Umeå.

Johan Söderling slutar som kommunalråd

Vännäs Den 29 februari nästa år lämnar Johan Söderling (S) sitt uppdrag som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Vännäs kommun.