Onsdag 23 oktober 2019

Västerbottningen

Nytt kafé i Hörnefors: ”Betyder väldigt mycket”

Varje torsdag förvandlas Hörnefors fritidsgård till ett kafé för alla daglediga, och är därmed det enda fiket i Hörnefors. Bakom initiativet står PRO och SPF.

Hörnefors · Published apr 14, 2019 at 06:15

PRO i Hörnefors har velat öppna ett kafé i drygt tio år. Tidigare hade PRO en hobbylokal i ett hyreshus i centrala Hörnefors, men verksamheten lades ner eftersom få använde lokalen just för hobbyverksamhet. Däremot var det många som kom dit för att fika och prata. Efter nedläggningen blev Hörnefors pensionärer utan ett kafé, och en mötesplats.

När före detta kommunkontoret i Hörnefors förvandlades till Centrumhuset Hornet förra året såg PRO och SPF Seniorerna Sydporten möjligheten att starta ett kafé i lokalen där fritidsgården håller hus.

Den 7 mars slog kaféet upp portarna för första gången, och håller nu öppet varje torsdag två timmar under eftermiddagen. PRO och SPF ansvarar för verksamheten varannan vecka. Kaféet är till för alla daglediga, men hittills har det bara kommit pensionärer.

– Men vi har ännu inte lagt så mycket krut på att få hit andra, förklarar Berit Bäckström som är kassör i PRO.

En månad efter öppningen visar det sig att kaféet har gjort succé. Varje vecka har över 30 personer kommit hit.

– Kaféet betyder väldigt mycket. Här kan man bara vara, och man måste inte köpa fika, betonar Berit Bäckström medan hon häller upp en kopp kaffe. För de fikasugna finns det kanelbullar och småkakor som är köpta från mataffären.

– Vi har sagt att vi inte kan ha kravet att vi måste baka. Men förra gången serverade vi våfflor, och det var väldigt uppskattat.

Varje vecka är två personer ansvariga för kaféet och det är ett ideellt jobb. PRO och SPF räknar inte med att de får någon vinst.

Kafébesökarna sitter utspridda i den stora lokalen och pratar om allt och ingenting. Några verkar skämta friskt med tanke på de högljudda skratten. En av dem som är med i skrattkalaset är Torbjörn Hammarström. Han har besökt kafét varje vecka sedan premiären.

– Det är bra att det har öppnat ett kafé här, för vi har inte annars så många tillfällen att träffas. Dessutom är det billigt fika, säger Torbjörn Hammarström och skålar med sin blommiga kaffekopp.

Här kan man bara vara, och man måste inte köpa fika.

Föräldrar vill häva beslut

Tavelsjö Föräldrar i Tavelsjö vänder sig mot Umeå kommuns beslut att lägga ner flera dagbarnvårdares verksamheter på Umeås landsbygd.

Tuff debatt om underskott

Vännäs Drygt 14 miljoner kronor. Så stort ser årets underskott ut att bli för vård- och omsorgsnämnden i Vännäs. Under kommunfullmäktige väckte frågan en het debatt.