Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Peppkväll för vuxna på nya ungdomsgården

Hur är det att vara ung i dag? Var det bättre förr? Finns det mer faror eller är ungdomar mer upplysta idag? Det diskuterades vid en träff där föräldrar och andra vuxna i ungdomars närhet bjöds in för en peppkväll på ungdomsgården i centrumhuset Hornet i Hörnefors, där unga tillbringar mycket av sin tid.

Hörnefors · Published okt 26, 2018 at 17:15

Inbjudna till förra måndagens peppkväll var olika organisationer som engagerar sig för ungas hälsa: Lokala förebyggande rådet (LRF), skolan, kyrkan, UmeBrå, fältgruppen, fältare, polis och Ingången. Dit kan både vuxna och ungdomar vända sig för råd och hjälp.

Karin Thysell, Centralskolans högstadierektor, berättar om Hörnefors LFR som arbetar med brott och drogförebyggande åtgärder där skolan har ett ansvar för eleverna på skoltid och på skolans område.

Några av åhörarna upplevde att samhället har blivit stökigare, att gäng är ute om nätterna och lever om, att det kastats ägg på fönsterrutor, att det eldats och klättras på tak. Men samtidigt har det blivit lugnare med körande av Epa-traktorer, förmodligen på grund av ändrade regler och dyrare bensin.

Polisen upmanar där föräldrar att ta reda på var de unga gör. Även om många upplever att polisen jagar dem så måste någon reagerar om en 15-åring med kompis bredvid kör bil i 120 kilometer inne i samhället.

Simon Harnet arbetar som fältare.

– Vi är där ungdomarna är, ibland vid skolan på rasterna. Vi tar över platserna och lugnar ner, säger han.

– Inne i Umeå sker mycket buskörning, senast var det 80 bilar som körde sakta i karavan genom stan och skrämde folk. Vi märker att samhället har blivit hårdare och tuffare, mer langning sker och vapen har ökat, men vi har fått resurser att snabbt nå polis.

Eva Hellgren arbetar med alkohol och drogrådgivning i Ingången.

– Vi är ett andra steg efter fältgruppen och vänder oss till unga upp till 22 år. Vissa kommer tidigt in på fel bana redan vid 12 år. Det gäller för föräldrarna att ha koll.

– Vi möter unga och föräldrar i grupp eller enskilt. Ingen fråga är för stor eller för liten, säger Eva.

Hörnefors har en ny fin ungdomsgård. Av 140 regelbundet besökande ungdomar är det ungefär hälften som tillbringar sin tid på UG på helgerna, hälften kommer vardagskvällar.

Johanna Edvinsson arbetar i ungdomsgården.

– De ungdomar som kommer till UG är själva nöjda, även om vi gjort upp vissa regler, ingen energidryck, inga skor och ytterkläder inne och det ska vara tobak och alkoholfritt.

– Föräldrarna är alltid välkomna att titta in.

Det är fredagkväll på UG. Ungdomarna droppar in eftersom. Ikväll bakar Hanna Olsson och Malin Nilsson pizza.

– Jag  är här mest på helgerna för jag bor i Åheden. Det är bättre här än det förra stället som var lite trasigt, säger Malin.

På kvällen kommer fler. En del bänkar sig framför tv:n medan andra spelar kort eller biljard. I ett angränsande rum sjunger några karaoke.

Brist på förströelse finns inte i Hörnefors.

Användbara kontakter

  • Alkohol- och drogmotagning, Umeå kommun: 090-785 47 00, Dragonens nya hälsocentral.
  • Fältgruppen i Umeå: 090-16 30 34 (www.umea.se)
  • Föräldrastöd: Cope, Familjepeppen,
  • Hörnefors Fritidsgård/Fritid Unga: 0930-290 60; 070-330 85 89; horneforsungdomsgard@umea.se (www.umea.se/ung)
  • Ingången, alkohol och drogmottagning, vardagar: 090-16 53 50, ingangen@umea.se
  • Polisen akut: 112
  • Polisen övriga ärenden: 114 114, www.polisen.se
  • Umeåbrå: www.umea.se/umeba
  • Ungdomshälsans reception: 090-785 91 52
  • Ungdomsmottagning på nätet: www.umo.se

Ortsbor gläds över vägdom

Sörnjöle En ny dom i mark- och miljödomstolen öppnar för att bilägga en långvarig strid om en vägsträcka mellan Hörnefors och Sörmjöle."Vi är ju jätteglada", säger ordförande för samfällighetsföreningen.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.