Måndag 13 juli 2020

Västerbottningen

BILDSPEL: Rekord för mara med SM-status

För att vara i mitten av höstmånaden oktober bjöds lördagens deltagare i Umemaran på hyfsat väder när den 46:e upplagan sprangs mellan Teg och Stöcksjö.
Detta med ett trevligt deltagarrekord på totalt 221 anmälda fördelat på marathonsträckan över 42 195 meter respektive halva distansen där man på den längre sträckan sprang om medaljerna i Veteran-SM:ets olika åldersklasser.

STÖCKSJÖ/UMEÅ · Published okt 19, 2018 at 07:15

Umemaran såg dagens ljus redan 1973 och när nu den 46:e upplagan avgjordes så kan arrangörsföreningen Jalles TC stoltsera med att ha landets äldsta marathontävling av de som i dags springs.

Att det var något extra då man i år tilldelats Veteran-SM över marathonsträckan gjorde logiskt att fler deltagare kom till start från i princip när och fjärran.

– Men det här var jobbigt, tyckte Johan Stenberg som bor i Norrtälje men tävlar för IK Lerum Friidrott och som nu debuterade på marathonsträckan.

Där kompissprang han tillsammans med IFK Umeås Per Liv under drygt halva sträckan.

– Sista två kilometerna handlade det dock bara om pannben, sa Johan som var rejält utpumpad när han först av alla korsade mållinjen inne på Tegs Centralskolas skolgård.

Trött, och mer därtill, var även totaltvåan och tillika svenska mästaren i H35-klassen Per Liv som springer för IFK Umeå.

– Det gick alldeles för fort första varvet och jag släppte bara några kilometer ut på andra varvet. Jag hängde med honom (Johan Stenberg) för länge, konstaterade Per som nu gjorde sin tredje mara för året.

För tiotalet år sedan vann IFK Umeås Lyckseleson Johan Sandberg veteran-SM på skidor – 10 km klassisk åkning – i H40-klassen.

Med tiden 2.58.05 tog han denna dag också ett SM-tecken i löpning och då numera i sin M50-klass.

– Det var nog första gången jag sprang ett SM-lopp, men det här är för långt för mig, det funkade i tre mil, men sen tappade jag mycket på slutet, sa Johan med en trött suck.

I fjol 2017 (och 2014) vann Doroteasonen Patrik Wikström Umemarans långa distans över 42.195 meter, men den här gången nöjde sig IFK Umeå-löparen med halvmaran.

– Jag får väl se det som fartträning inför Kullamannen över 100 miles, 16 mil, som jag ska springa om några veckor, sa Patrik som denna dag var helt överlägsen över halvmarathonsträckan med sin tid 1.12,35 och vann med ett helt gäng minuter efter att ha sololöpt mer eller mindre hela tiden. 

I år blev Patrik sexa på marathon-SM och det är på just de där dryga 42 kilometerna han har sin framtidssatsning:

– Visst, men för att jag ska utvecklas där måste jag bli snabbare varför det blir en hel del millopp nästa år, sa Patrik som alltså har rötterna i Dorotea och de trakterna har ju tidigare fostrat en del riktiga storlöpare.

– Morgan Tollefsen var ju helt fantastisk på att springa, deklarerade Patrik som i dag är 26 år vilket inte är någon ålder för en marathonlöpare.

– Nej och man brukar väl vara som bäst mellan 30 och 35.

Damernas halvmara såg Umeåtjejen Klara Hofer Mattsson vinna helt överlägset.

– Det här var jätteroligt, det var ett och ett halvt år sedan jag senast sprang en halvmara så jag var lite osäker på hur jag skulle lägga upp det och hur det skulle fungera, sa Klara som sololöpte mest hela vägen och precis som övriga deltagare stördes av motvinden på väg ut mot vändningen i Stöcksjö.

I mål klockades Klara för ett personligt rekord med hela sju minuter. I grunden har Klara just löpningen, men nu är det triathlon som prioriteras.

– Det är det som gäller i framtiden och sedan förra hösten är jag med i en triathlonträningsgrupp, Triton Triathlon, som tillhör klubben Stöcke TS Järnet, berättade Klara Hofer Mattsson som har alla möjligheter att utvecklas till något alldeles extra.

Jag får väl se det som fartträning.

Ny dom gläder i Stöcke

Stöcke Nu är det glada miner i Stöcke. Inte så konstigt med tanke på det positiva beskedet från mark- och miljödomstolen att den avslår överklagan av detaljplanen för Mötesplats Stöcke.