Lördag 28 november 2020

Västerbottningen

Rolf Edling: ”Vi har Carl med oss”

Söndagen den 14 juli vändes världen upp och ner för familjen Edling i Umeå. Sonen Carl var en av de fallskärmshoppare som förolyckades i samband med den tragiska flygolyckan i Umeå. Nu berättar Carls pappa, Rolf Edling, om hur man hanterar det otänkbara och om hålet som uppstår när man förlorar en son.

Umeå · Published jul 31, 2019 at 08:00

När Rolf ringer upp har han just varit i kyrkan för att överse förberedelserna inför hans sons begravning.

– Det är som en del av processen, vi tittat på var han ska begravas. Det var fint, konstaterar Rolf Edling som menar att även de praktiska stegen är sådant man måste gå igenom när man förlorat en son.

Han kommer väl ihåg dagen då han nåddes av beskedet att hans son var död.

– Det dygnet vet man exakt vad vi gjorde. Vi var i Tärnafjällen, där vi har stuga, när vi nåddes av första samtalet från vår äldste son att någonting hade hänt. Vi fick första samtalet inom tjugo minuter, berättar Rolf.

Han berättar om den märkliga känslan av att ena stunden stå mitt uppe i någonting vardagligt, för honom var det någonting han höll på att gjuta i betong. Andra sekunden är hela livet förändrat.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Man hamnar nere på botten och vi var 38 mil från olycksplatsen. Man fick bita ihop och det flög så mycket tankar i skallen att det går nästan inte att förklara. Men ett sånt här besked ska ju fram på något sätt och det är aldrig enkelt.

Rolf berättar att han uppskattar all den hjälp och det stöd familjen fått.

– Vi är oerhört tacksamma för allt, både myndigheter och media, alla har hanterat det här med respekt.

För honom är det viktigt att prata och vara öppen med vad det är han går igenom och hur han känner.

– Jag tror att ju mer öppna vi är mot resten av världen desto mer hjälp får vi tillbaka. Det är när någonting sånt här händer som man behöver medmänniskor att prata med, menar Rolf Edling.

Hur skulle du beskriva Carl, hur var han?

– En underbar kille med båda fötterna på jorden trots att han slängde sig ut i luften. Han ställde alltid upp, kramade sin mamma och även oss andra, helt underbar.

Familjen Edling är fortfarande bara en liten bit in i sitt eget sorgearbete.

Rolf beskriver hur det i ena stunden kan komma plötsliga gråtattacker och att det vid andra tillfällen kan finnas stunder med skratt.

Alla sörjer olika menar han.

En annan tröst för familjen är vetskapen att Carl aldrig behövde lida i samband med olyckan.

– De var ju medvetslösa och vi håller den bilden hos oss.

– Vi har inrättat en rutin där vi har Carl med oss. Vi har suttit ute hos honom, som det var när han lämnade, och det känns skönt och lugnt att känna att vi har honom med oss. Vi är tillsammans fortfarande, konstaterar Rolf Edling.

En underbar kille med båda fötterna på jorden trots att han slängde sig ut i luften. Han ställde alltid upp, kramade sin mamma och även oss andra. Helt underbar.

Fler nyheter från Umeå och Västerbotten

Annorlunda år för RF-Sisu

UMEÅ Idrottsrörelsen har haft det turbulent sedan ett drygt halvår tillbaka. "Vi har haft andra arbetsuppgifter än normalt", säger länsidrottschefen Niclas Bromark på RF-Sisu Västerbotten.
Västerbottningen rekommenderar

Uppskjutet för Vännäs HC

VÄNNÄS I söndags skulle Vännäs HC ha hemmamatchat mot Kalix men matchen blev uppskjuten då norrbottningarna hade ett flertal förkylda spelare och en bekräftat coronasmittad i lagets närhet.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport