Lördag 30 maj 2020

Västerbottningen

Sara Lidmans liv blev film

I kväll är det biopremiär för dokumentärfilmen "Sara – med allt sitt väsen", som handlar om människan bakom författarpersonligheten Sara Lidman.
– Det känns som om jag tagit Sara i hand, säger Malin Ackermann, ledarskribent på Västerbottningen, som gestaltar den vuxna Sara i filmen.

LÄNET ˇ Published nov 8, 2019 at 16:15

Landsbygdsdebattören och Västerbottningens ledarskribent Malin Ackermann från Lycksele känner sig på vissa sätt besläktad med Sara Lidman. Under Malins kamp för att få Skatteverket att stanna i Lycksele blev hon exempelvis jämförd med västerbottensprofilen.

Bakgrunden till Malin Ackermanns aktuella filmroll är att hon sommaren 2017 hyrde in sig en vecka på Sara Lidmangården i Missenträsk, Jörns församling, för att komma bort och få ro för sitt skrivande. Hon höll då på att återhämta sig efter en cancerdiagnos.

– Jag fick känslan att jag var i min egen energi. Jag läste det Sara skrivit och det var så trivsamt på gården, säger hon.

Den veckan kom det besök till gården. Det var ett filmteam, lett av regissören Gunilla Bresky, som berättade att de skulle göra en dokumentär om Sara Lidman.

Malin tänkte inte så mycket mer på det, tills hon fick ett samtal av regissören i januari 2018, som frågade om inte Malin ville gestalta Sara i filmen.

– Filmen bygger på dagboksanteckningar och ju mer jag läser desto mer ser jag vilka likheter vi har. Syftet med filmen är att lyfta personen bakom författaren, säger Malin Ackermann.

Förutom att bli en av Västerbottens största författare var Sara Lidman också känd för sin kärlek till naturen, sin kamp mot orättvisor och att hon stod upp för det hon tyckte var rätt.

– Det är viktigt för unga människor att få se hur man kan vara så äkta i den här världen som kan vara så konstlad, säger Malin Ackermann.

De scener där Malin gestaltar Sara utspelar sig vid tiden då hon flyttade tillbaka till hemgården i Missenträsk.

Filmandet började under sportlovet 2018. Eftersom det även skulle bli sommar- och höstbilder har teamet gjort fyra besök i Missenträsk.

– Man kan säga att jag är Saras kropp. Gunilla kallar mig Sara-varelsen. Det är nog den finaste beteckningen jag fått.

Malin Akcermann själv har inte gett upp sitt bokprojekt, som handlar om hennes väg till att bli en ”Sara-varelse”. I boken berättar hon för Sara hur hon ser på dagens samhälle, politiken och förhållandet mellan land och stad.

– Jag har kommit en bra bit på väg. Det känns som om jag tagit Sara i hand, säger hon.

I onsdags var det galapremiär för ”Sara – med allt sitt väsen” på Norrlandsoperan i Umeå. I kväll har filmen premiär på Folkets Bio i Väven, Umeå. Där visas den dagligen till och med 14 november.

Lördagen den 9 november visas den även på platsen för huvudpersonens födelse och uppväxt, i Missenträsk. Till Lycksele kommer filmen den 12 november. Då kommer både regissören Gunilla Bresky och Malin Ackermann att finnas på plats.

”Sara – med allt sitt väsen” kommer även att visas på Sveriges television framöver.

– Det roligaste med att få vara med i filmen är att få lyfta Saras person, hennes hunger för rättvisan och att vara modig utan syftet att kränka någon, säger Malin.

Det roligaste med att få vara med i filmen är att få lyfta Saras person, hennes hunger för rättvisan och att vara modig utan syftet att kränka någon.

Sara Lidman

  • Sara Adéla Lidman föddes den 30 december 1923 i byn Missenträsk, Jörns församling.
  • Sara Lidman debuterade som författare 1953 med romanen Tjärdalen. Mest betydande är Järnbanesviten: Din tjänare hör (1977); Vredens barn (1979); Nabots sten (1981); Den underbare mannen (1983); Järnkronan (1985); Lifsens rot (fristående, 1996); samt Oskuldens minut (fristående, 1999).
  • Lidman var en av 1900-talets stora svenska arbetarförfattare. Hon skapade sig ett eget språk med "en poesiprosa som väver samman det bibliska med det dialektala, det sköra med det burleska, det översinnliga med det vardagliga".
  • Politiskt är hon mest känd för sin agitation under Vietnamnkriget, som fick en avgörande opinionsbildande effekt.
  • Sara Lidman dog i Umeå den 17 juni 2004.

Källa: Wikipedia

7-Mila vill växa

Vindeln/Robertsfors Trots bedrövligt väder körde 600 deltagare långloppsklassikern i våras. Nu görs en satsning på framtiden. "Vi har ju haft målet att komma upp i 1500 deltagare", säger 7-Milas ordförande.