Fredag 6 december 2019

Västerbottningen

Stor sorg efter olyckan i Umeå

Under söndagseftermiddagen inträffade den allvarligaste flygolyckan i modern svensk historia. Ett ett propellerplan med nio passagerare störtade vid tvåtiden strax söder om Umeå flygplats. Samtliga passagerare och pilot omkom.

Umeå · Published jul 16, 2019 at 11:15

– Det handlar om en väldigt tragisk och allvarlig flygolycka, det är väldigt många människor, vänner, nära och kära som är drabbade, sa Haverikommissionens generaldirektör Hans Ytterberg, som inledning under måndagens presskonferens på polishuset i Umeå.

– Jag vill å mina kollegors vägnar framföra vårt deltagande och beklagande över det de tvingas genomgå, fortsatte han.

Det var vid tvåtiden under söndagsförmiddagen som det lilla propellerplanet flög över ön Stor-Sandskär, strax söder om Umeå flygplats. Anledningen till olyckan är fortfarande oklar, men HVK som utreder händelsen bekräftar nu att delar av planet slets sönder medans det fortfarande var i luften.

Passagerarna på flygplanet tillhörde Umeå fallskärmsklubb, fr var svenska medborgare hemmahörande i Västerbotten och Norrbotten.

Händelsen utreds nu av haverikommissionen som kommer att utreda vad det var som orsakade kraschen. Flygolyckan beskrivs som den allvarligaste i modern svensk historia.

– Vi vill ta reda på vad som har hänt, varför det har hänt och hur vi ska göra så att någonting liknande inte inträffar i framtiden, säger Ytterberg.

Polisen har spärrat av olycksplatsen och uppmuntrar allmänheten att rapportera in eventuella fynd av flygplansdelar, men att inte vidröra dem.

HVK som utreder händelsen menar att det troligtvis kommer dröja innan det går att få något svar på varför olyckan inträffade.

Under söndagen öppnade kommunens grupp för krishantering (POSOM) sin verksamhet och anhöriga fick möjlighet att söka stöd där. Människor har även samlats på flera platser i Umeå för att deltaga i sorgen efter de omkomna.

Även om övriga flygplatser i länet inte berörs av händelsen togs beskedet om kraschen emot med bestörtning.

– Jag reagerar som alla andra. Det som hänt är en mardröm. Djupt tragiskt. Först och främst tänker man på de anhöriga. säger Johan Hagelberg, flygplatschef vid Vilhelmina flygplats.

Vilhelmina flygplats har ingen fallskärmhopparklubb.

– Nej, det har vi inte och generellt har vi liten flygverksamhet från flygklubben, säger han som konstaterar att Vilhelmina flygplats inte haft några incidenter kring flygplan.

– Nej, inte så länge jag kan minnas.

Under söndagen stannade Svenska Fallskärmsklubben sin verksamhet och samlade sina medlemmar för att informera om händelsen och för att visa respekt för de omkomna.

– Det vi planerar är att samla ihop oss från förbundet tillsammans med klubben i Umeå för att hedra de avlidna på vårt sätt, säger Per-Olov Humla, ordförande i Svenska Fallskärmsklubben i en intervju i TV4.

De lyfter våld i nära relationer

Vännäs Den 12 december anordnas en kväll om våld i nära relationer med koppling till en vit jul. Bland föreläsarna finns flera Vännäsbor.

Nya planer för golfbanan

Varmvattnet Mikael Nyberg ville göra någonting fint av sina marker och bestämde sig för att bygga en golfanläggning i Varmvattnet. Nu hoppas han kunna utöka banan med fyra nya hål.