Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Stora fångster i soligt Påsknapp

Sportfiskeklubben Bottennappet med hemvist i Vännäs arrangerar varje långfredag en pimpelfisketävling och så även denna vårvinter med Österfjärden i Holmsund som skådeplats.
Vann med nästan 15 kilo fisk gjorde Håkan Svanefjord från Brån.

HOLMSUND · Published apr 20, 2019 at 12:00

Påsknappet är en traditionell pimpelfisketävling som de senaste åren avgjorts i Österfjärden i Holmsund där det nu var rejält tjock is vilket hade lockat ett 50-tal deltagare.

Håkan Svanefjord vann Påsknappet för sex, sju år sedan.

– Från den gången minns jag mest att det var hemskt tät dimma, en deltagare fick hämtas med bil efter att ha gått mot Obbola när tävlingen var över och en annan hamnade ute på Holmsundsvägen, skrattade Håkan.

Den här dagen var dock vädret perfekt och så även Håkans fiskelycka.

– Det nappade hela tiden, jag fick mest stora mörtar och nyttjade nu inte mer än fyra hål, segerkommenterade Håkan som med 14909 gram hade mer än tre kilo tillgodo på tvåan Alf Odell, Umeå, och ytterligare några hekto till trean Leif Kristoffersson från Vännäsby.

Trea totalt och klar segrare i damklassen blev Gunilla Westermark från Sävar med hela 11101 gram.

– I dag var det bara att släppa ner och dra upp hela tiden, det var otroligt hur fiskarna var på hugget, sa Gunilla som mest fick mört och id.

– Jag fiskar så ofta jag bara kan och det rätt ofta här i Holmsund medan jag sommartid håller till kring Sorsele där vi har stuga, berättade damsegrarinnan.

I ungdomsklassen var Oskar Åström från Reinersdal, Tavelsjö, bäst med 4041 gram medan barnklassen såg Ellen Andersson, Umeå, triumfera med 3174 gram.

Fotbollsplaner i norr märks ut på kartan

Länet Fotbollsplaner och idrottsplatser är kulturmiljöer som inte får glömmas bort. Kristoffer Wallgren, med rötterna i Vebomark, märker ut norrländska fotbollsplaner på karta.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.

Företagsklimat sätts på prov

Nordmaling Svenskt Näringsliv har presenterat undersökningen som ligger till grund för deras ranking av alla kommuners företagsklimat. Coronakrisen sätter kommunerna på svåra prov, konstaterar de.