Onsdag 29 januari 2020

Västerbottningen

Unga i Hörnefors har fått en ny motorgård

Nu har ungdomarna i Hörnefors fått en ny samlingspunkt, en motorgård där alla med intresse för motorer, bilar och mopeder kan hålla till och skruva. Lokalen ligger i anslutning till Centrumhuset där ungdomsgården har sina lokaler numera.

Hörnefors · Published sep 27, 2019 at 11:15

På fredagskvällen ordnades invigning och visning av lokalen. Portarna står på vid gavel och ungdomar och andra nyfikna tittar in. Lokalen rymmer två garageplatser så det är gott om plats att meka. Det finns ett mindre rum intill som kommer att bli ett fikarum.

Några ungdomar sitter och planerar, de efterlyser möbler och verktyg.

– Det är bra för oss att ha en lokal att hålla till i och det är kul att så många kom hit i kväll. Vi har passat på att berätta om föreningen och har fått tre nya medlemmar i kväll, säger Joel Vesterman.

Det var på ungdomsgården ungdomarna kom i kontakt med organisationen Vi unga som hjälper barn och unga att förverkliga och utveckla sina intressen genom att organisera sig.

– Vi har fått bra råd och hjälp av kommunen. Framför allt av Dan Vähä, avdelningschef Fritid unga, som har sett till att det förverkligats.

Det osar vid grillen, Dan Vähä står och steker hamburgare. Han är nöjd över hur bra det blev.

– Det känns bra att lyfta fram ungdomarnas drömmar. Lokalen har Taxi haft förut och när de flyttade så ville vi att lokalen på något sätt skulle gagna de unga. Nu har ungdomarna bildat en förening och fått utforma egna regler. Vi önskar att verksamheten blir permanent, säger Vähä.

En motorgård i Hörnefors är inget nytt, det kan Tord Fröling intyga. Han var med och startade en motorförening 1987 på industriområdet.

– Vi var 60 medlemmar som mest och hade öppet tre dagar i veckan. Vi gjorde många roliga saker, vi ordnade kurser och byggde till och med en folkracebil som vi sedan sålde för att få in pengar till föreningen. Medlemsavgiften var på 15 kronor. Vi höll på i två år tills hyran blev för hög, berättar Tord Fröling.

Ungdomarna kommer få vara i garaget alla dagar utom söndag och måndag, samma tider som ungdomsgården har öppet. De kommer i första hand meka åt sig själva, men det kan hända att de även kan hjälpa andra på helger med att tvätta bilar.

Även tjejer är intresserade av att vara med, en av dem är Matilda Fröling

– Jag är intresserad av att meka, tvätta bilar och umgås med likasinnade, så jag får väl se vad det leder till.

Utanför portarna visar Per Winther från Håknäs upp sin pärla, en Mitsubishi Eclipse GST USA Import. Den skimrar i olika nyanser och Per har byggt om den rejält. Han tycker att det är kul med en motorgård där folk träffas och utbyter erfarenheter.

Det känns bra att lyfta fram ungdomarnas drömmar.

Ny ägare till halkbana

Hörnefors Halkbanan i Hörnefors har fått nya ägare. "Vår ambition är att utveckla anläggningen, så att vi kan göra fler olika utbildningar", säger trafikskolan som tagit över.