Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Allt ljus på epa-ungdomarna

I fredags deltog 40 förare i en A-traktorcruising i Vännäs som avslutades med en utställning på motormuseet. Det var första gången som något liknande anordnades i kommunen och fritidsgården Ikaros hoppas på en fortsättning. Planen är även att starta en motorgård.

Vännäs · Published okt 5, 2021 at 14:15

– Vi vill göra något positivt för motorburen ungdom. Det är viktigt att de får synas i ett positivt sammanhang för vi får höra så mycket negativt på byn, säger Maria Sandström och Angelie Persson, fritidsledare på Fritidsgården Ikaros, som arrangerade eventet.

När de kom på idén trodde de först att det skulle bli några få ungdomar som deltog, men det blev hela 40 deltagare. Det är första gången ett sådant här event anordnas i kommunen, och fritidsledarna hoppas att det ska bli årligt återkommande.

Fredagskvällen började med en cruising genom Vännäsby, förbi badet och upp till Vännäs Motormuseum. Det var många som stod längs gatorna med kamerorna i högsta hugg. Sedan radade A-traktorerna upp på gräsytan vid motormuseet och ungdomarna bjöds på hamburgare. På plats fanns trafikpolisen som pratade med både epa-förarna och deras föräldrar.

Det var flera Vännäsbor som kom förbi för att kolla in eporna, och besökarna kunde även rösta inom följande kategorier: mest unik, snyggast inredning, mest retro samt den sunkigaste A-traktorn.

– Det var ungdomarnas önskemål om att få rösta på den sunkigaste, så att alla ska ha en chans berättar Maria Sandström med ett skratt.

Elias Hägglund Nygren kammade hem vinsten inom kategorin mest unika A-traktor.

– Det känns jävligt bra, säger Elias efter att han har tagit emot priset som bestod av massa gåvor från olika företag, exempelvis spolarvätska, poppys och blommor.

Han köpte sin Datsun bluebird i maj, och den finns bara i cirka 140 exemplar i Sverige.

Leo Wester satt i sin nyköpta Volvo 944 från 1996 och spelade musik som gav rätt fredagsfeeling.

– Det är kul att samlas och hitta på saker, säger han om eventet.

Tess Hofgren och Agnes Eriksson håller med om att det är roligt att träffa så många andra epa-ungdomar och kolla på deras epor. Agnes tog körkortet för bara två veckor sedan men har haft sin Volvo 740 i snart ett halvår. Tess planerar att ta sitt körkort snart.

– Det hade varit bra med ett garage där unga kan skruva och handledare kan hjälpa till, säger Tess.

Maria Sandström säger att Ikaros planerar att anordna motorkvällar en gång i veckan i Bilvårdens lokaler i Vännäsby. När motorgården kan komma igång är ännu inte klart.

Liljaskolan har gett en del utrustning, som skiftnycklar och skåp, och lokalen har gjorts säkrare så att ungdomarna kan vara där.

Ikaros har länge haft planer på att starta en motorgård. Kommuner som redan har motorgårdar har visat att det ger positiva effekter, enligt Maria Sandström.

– Det blir lugnare på samhället om det finns en plats där ungdomarna är välkomna att hålla till. Vännäs har en stor grupp motorburen ungdom och det är bra om de har bra, stabila vuxna som har ett motorintresse och som kan hjälpa de att meka.

Det är kul att samlas och hitta på saker.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport