Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Anna-Lotta Larsson firar i bland annat Vännäs 25 år med sina julkonserter där hon sedan tiotalet år sedan har pianisten Andreas Landegren troget med sig. Foto: PETER KNUTSON

Anna-Lotta kommer till Vännäs med sin konsert

För 25:e året på raken åker Anna-Lotta Larsson ut på en julturné där inte mindre än 22 orter ska besökas på 24 dagar.
”Anna-Lottas Jul” stannar till i Vännäs nästa torsdag 29 november.
– Jag ser verkligen fram mot den här julturnén varje år, säger Anna-Lotta som har med sig pianisten Andreas Landegren och på scenen i Vännäs även Johanneskören, Vännäsby kyrkokör och Happy Singers.

VÄNNÄS · Published nov 24, 2018 at 15:15

Turnéstoppet i Vännäs genomförs i Johanneskyrkan och det även med ett starkt lokalt inslag i Johanneskören, Vännäsby kyrkokör och Happy Singers vilka medverkar under ledning av dirigenten Britt-Marie Hörnqvist.

– Britt-Marie har jag jobbat med tidigare, säger Anna-Lotta och berättar att hon varit i Vännäs många gånger.

– Utan att säga att jag känner orten, men Vännäs är ju starkt sammankopplat med tåg och järnväg.

22 konserter med olika lokala körer på scenen låter som ett mastigt och svårt pussel att få ihop.

– Det går bra. Vi gör samma typ av konsert vid alla 22 tillfällena med samma program utom körernas solon som givetvis varierar från konsert till konsert, berättar sångerskan.

I september månad fick respektive lokala körer inspelningar av de kommande konserterna.

– Till min röst och Andreas komp kan dom sen sjunga och repetera hela hösten. Det tycker jag också blir bättre, bland annat då kanske inte alla körmedlemmar kan läsa noter, men sjunga kan dom och då är det lättare att så här komma in i det hela.

Anna-Lotta och Andreas sammanstrålar sen med de olika körerna på eftermiddagen före respektive konsert och genrepar det hela.

– Men det brukar alltid redan sitta där, då handlar det mer om hur vi ska stå och liknande saker.

Det blir en hel del busskuskande fram till jul...

– Visst, men för mig är det lugnt då vår ljudtekniker även har arbetsuppgiften att vara chaufför, skrattar Anna-Lotta.

Anna-Lotta är utbildad sångpedagog, har gått Operahögskolan, jobbat i ett flertal band, haft en egen TV-show, varit med i TV-serien ”Värmlänningarna” och också programledare för ”Har du hört den förut?”.

Meritlistan är lång och imponerande och samma gäller julturnerande där hon nu alltså är inne på sitt 25:e år sedan 1994.

Hur började det en gång i tiden?

– Jag och Göran Fristorp hade sedan 1987 gjort många sommarspelningar och tyckte att vi skulle prova något nytt. 1994 körde vi den första julturnén och sen höll vi på i många år.

Sen var det dags att prova något nytt igen…

– Precis, men jag hade inte tröttnat på julkonserter, berättar Anna-Lotta som sedan tio år tillbaka lagt upp ”Anna-Lottas Jul” på detta sätt med pianisten Andreas Landegren vid sin sida.

– Han är en otroligt bra pianist, skryter Anna-Lotta inför årets, den 25:e alltså, julturné som inleds i Anna-Lottas hemstad Piteå på måndag för att nästa torsdag landa i Johanneskyrkan i Vännäs.