Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

”Bästa som har hänt Vännäs”

Hela 10 000 betalande kunder på ett år. Grundarna bakom Vännäs saluhall är både stolta, och något förvånade, över hur väl satsningen har tagits emot av Vännäsbor och besökare från kranskommunerna. I helgen firas ettårsjubileet med lokala hantverk och mat som får smaklökarna att dansa.

Vännäs · Published okt 13, 2021 at 11:50

Den 16 oktober i fjol öppnade Vännäs saluhall och från start har intresset varit stort. Hittills har saluhallen haft runt 10 000 betalande kunder, både från Vännäs kommun och kranskommunerna.

– Det har gått väldigt bra, konstaterar Anne Sténs, en av de fyra delägarna.

Hade ni räknat med så många besökare?

– Inte alls, säger delägaren Ewa Lindgren.

Enligt Anne Sténs gynnas även andra näringsidkare i Vännäs av saluhallen, då besökare exempelvis passar på att äta i centrum eller gå i andra butiker.

När Västerbottningen är på besök är det många som tittar runt i butiken, både nya ansikten och stamkunder. Vid kassan står Sarah Mattson från Tvärålund som ska köpa köttfärs och fläskkött.

– Det har betytt mycket för mig att kunna köpa lokalproducerat här, berättar Sarah Mattson.

Men det är inte alla som kommer hit för att handla mat eller hantverk. Vissa slår sig ner i cafédelen och köper en kopp kaffe och fikabröd.

– En del kommer hit för att fika och prata, säger Ewa Lindgren.

Hon tillägger:

– Vi ser att vi gör en stor social insats.

Nu när restriktionerna har hävts planerar saluhallen att framöver satsa mer på caféet. Att samhället har öppnat upp gör det även möjligt att fira ettårsjubileet med pompa och ståt.

Den 16 och 17 oktober planerar saluhallen ett firande med olika erbjudanden och uteaktiviteter. Det säljs bland annat nystekta pannkakor med hjortron- eller blåbärssirap, grillade hamburgare och surdegsbröd.

I saluhallen säljer i dag ett 20-tal producenter och hantverkare från närområdet allt från kött och ost till kläder och konst. En nyhet i saluhallen är Tavelsjöbon Ingela Lidströms glaskonst.

– Det är jätteroligt att ställa ut här, säger Ingela Lidström som också kommer vara på plats under jubileet och berätta om sitt hantverk.

Både Anne Sténs, som driver Sténstorpet, och Ewa Lindgren, som driver Levagård, levererar nästan alla sina produkter till saluhallen, och de måste nu tacka nej till exempelvis återförsäljare och marknader. Saluhallens största utmaning i dag är att det ibland blir tomt på hyllorna.

– Men kunderna förstår det. Vi gör småskaligt mathantverk och då kan vi inte få fram mer än vad som finns, säger Anne Sténs.

– Kunderna säger att saluhallen är det bästa som har hänt Vännäs, jag får höra det nästan varje dag, tillägger Ewa Lindgren stolt.

Det har betytt mycket för mig att kunna köpa lokalproducerat här.

10 000

betalande kunder har Vännäs saluhall haft på ett år.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport