Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

"Berta" är nominerad till Umeåregionens bästa vd

Han har ingenting emot att ställa sig vid disken, och göra andra sysslor vid Hotel Vännäs.
– Jag ser mig som en i gänget, säger vd Bert-Ove Johansson.
Nu har han nominerats till Umeåregionens bästa vd.

Vännäs · Published okt 31, 2018 at 11:15

Det är VK:s näringslivssajt Affärsliv24 som har nominerat Bert-Ove Johansson och ytterligare fyra företagsledare i Umeåregionen till utmärkelsen.

– Jag blev väldigt överraskad, men det är ju en ära förstås. Vi får se hur långt det räcker, säger Bert-Ove, som också är känd under smeknamnet "Berta".

Affärsliv24:s motivering lyder: "Ett hotell med personlig prägel utanför stadens puls som med framgång sätter det lokala och närproducerade i första rummet. Bert-Ove Johansson leder familjeföretaget som släpper fram personalens idéer. Med hjälp av det har hotellet byggts upp och utvecklats till en populär samlingspunkt".

– Det är en fin motivering, som stämmer bra. Det är som ett fotbollslag, det räcker inte med två bra spelare. Det krävs ett helt lag.

De andra fyra nominerade vd:arna är Anders Ledin, vd för Placerum, Erica Lundgren, vd för OK Västerbotten, Gunbritt Nyberg, vd för Senioruthyrning och Stefan Bergqvist, vd för Elon Vita Huset.

Berta, som kommer från en företagarfamilj i Vännäsby, rycker också in där han behövs, inklusive i disken.

– Alla arbetsuppgifter är lika viktiga. Jag ser mig som en i gänget, säger Bert-Ove.

Han köpte Hotel Vännäs 2005 tillsammans med sin syster Chatrine Jonsson. Då hade hotellet ekonomiska bekymmer.

– Det var min systers idé, men jag har alltid varit intresserad av Vännäs utveckling. Sedan har det rullat på och vi har haft en fin utveckling.

Idag omfattas verksamheten av hotell, restaurang, Frasses och Vännäs Bad och Camping, som arrenderas av kommunen. Företaget har totalt 19 årsanställda.

I ett dotterbolag finns också fastigheten vid älven som byggdes om till Vännäs nya vårdcentral, och som nu hyrs av landstinget på 15 år.

Simon Johansson, son till Bert-Ove, ansvarar för bad och camping, och Lisa Persson, dotter till Chatrine, är kökschef för restaurangen.

– De är två viktiga kuggar i företaget, fastslår Berta.

Hotellets kök är numera känt långt utanför Vännäs. Lisa Persson har lagat mat på Nobelmiddagen, och ansvarat för kungafamiljens middagar när de övernattat i länsresidenset i Umeå.

Närproducerat, nyheter och variation är ledord för restaurangmenyn.

– På en liten ort är största utmaningen att vara bra, och ha många strängar på sin lyra, säger Lisa.

Sedan några år äger Hotel Vännäs även granntomten.

– Kanske bygger vi ut hotellet eller bygger ett hyreshus. Nåt blir det. Vännäs växer ju, säger Berta.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.

Stor brandfara i markerna

Umeåregionen Sedan en vecka råder skärpt eldningsförbud i samtliga 15 kommuner i Västerbotten. En nödvändig åtgärd eftersom det är mycket torrt i markerna.