Måndag 30 mars 2020

Västerbottningen

Biografen i Medborgarhuset i Vännäs avslutar filmvisningen för säsongen. Foto: ROLF JAKOBSSON

Biografer slutar visa film

Biograferna i Vännäs och Rundvik avslutar filmsäsongen i förtid.

Vännäs/Rundvik · Published mar 18, 2020 at 14:50

Biografkedjan Filmstaden stängde 17 mars alla sina biografer i landet.

På grund av rådande läge kring coronaviruset stänger också biografen i Medborgarhuset i Vännäs i förtid, enligt ett beslut av Vännäs kommun.

En bidragande orsak är också att flera inbokade filmer som skulle ha visats i vår har blivit senarelagda på grund av virusutbrottet.

Biografsäsongen startar igen 30 augusti om allt går som planerat.

Föreningen Filmstudion visar också film i biografsalongen i kommunhuset. Föreningen har två filmer kvar på vårvinterns program.

– Men vi kör, åtminstone tills man minskar antalet som får samlas, och just nu är det 500 som gäller, och vi är inte så många, säger Leif Åhman, aktiv inom Filmstudion.

Han fortsätter:

– Finns det medlemmar som inte kan komma av någon anledning, så funderar vi på att köpa in dvd, så att de kan se filmerna hemma istället.

Även biografen i Rundvik stänger fyra veckor i förtid. Säsongens sista film, Charter, visas i helgen.

– Det handlar om premiärfilmer som skulle ha visats som istället har skjutits fram till i höst, och litegrand för smittorisken också, säger Jan-Erik Grahn, föreståndare vid Nordmalingsbygdens Folketshusförening.

Han är också orolig över den bilbingo i Rundvik som föreningen arrangerar varje sommar. Bingopremiären är planerad till 18 maj.

– Kan vi inte köra bingon, då får vi svårt att klara ekonomin. Och även om vi kör, så kanske folk stannar hemma. Allt går så fort, säger Jan-Erik Grahn.

Vid ett styrelsemöte under mars ska sommarens bingofråga diskuteras.

Nytt hopp för bagarstuga

Vännäs Förslaget var att avslå medborgarförslaget om att bevara och renovera bagarstugan i Vännäs, men en enig kommunstyrelse bytte fot i frågan. "Nu finns det hopp", säger C-ledaren.

Corona slår mot bokade resor

Vännäs Coronakrisen slår mot allt och alla – även mot dem som bokat flygbiljetter till sin utlandsresa.

Gymnasieelever i Vännäs lämnade sina klassrum

Vännäs Förra veckan lämnade 350 000 gymnasieelever i i landet sina klassrum, och började plugga hemifrån på distans. Däribland 800 elever vid Liljaskolan i Vännäs.

Distansstudier en utmaning

Vännäs Steget från klassrummet till fjärr- och distansundervisning är en utmaning både för lärare och elever på Liljaskolan. "Det har gått förvånansvärt bra", säger en lärare i svenska.