Lördag 25 maj 2019

Västerbottningen

Andreas Sundgren, vd Brännland cider, i en nyanlagd äppelodling med 1000 träd på Röbäcksdalen strax utanför Umeå. Foto: JOHAN GUNSÉUS

Brännland cider satsar i Vännäsby

Vännäsby · Published nov 28, 2018 at 16:00

Isciderproducenten Brännland cider AB utökar samarbetet med lokala fastighetsbolaget Wendenes AB i Vännäs.

Samarbetet består i att 300 kvadratmeter lokaler byggs ut vid Företagsvägen i Vännäsby, samt att ett femårigt hyresavtal tecknas till och med år 2023. Tillbyggnationen startade i oktober och de nya lokalerna beräknas tas i anspråk under april nästa år.

Brännland cider är mångfaldigt prisbelönta för sin iscider, ett vin som görs med äpplen istället för vindruvor som råvara. All produktion finns i Västerbotten och bolaget omsätter närmare fyra miljoner kronor.

Andreas Sundgren är vd för Brännland cider.

– Brännland cider växer kontinuerligt både på den svenska och internationella marknaden och att kunna utöka bolagets produktions- och lageryta i samarbete med Wendenes är otroligt värdefullt för oss, säger han enligt ett pressmeddelande.

Wendenes bildades 2017 och ägs av Vännäs Fastigheter AB samt Kaj Johansson Gruppen AB.

–  Vi är stolta över vårt samarbete med internationellt renommerade och prisbelönta Brännland cider AB, säger Per Lundqvist, vd Wendenes AB.

– Vår avsikt är att erbjuda lokala företag konkurrenskraftiga lokaler och därigenom bidra till att utveckla näringslivet i Vännäs kommun. Detta infrias fullt ut nu när bolaget genom utbyggnationen får en ännu starkare förankring i Vännäsby, säger han.

Iscider i norr

Iscider utvecklades i Quebec, Kanada, i början av 1990-talet. Det är ett isvin gjort på äpplen istället för vindruvor. Äppelmusten koncentreras av naturlig kyla. Norra Sverige är en av få platser i världen som kan garantera den kalla produktionssäsong som krävs.

Källa: Brannlandcider.se