Fredag 19 juli 2019

Västerbottningen

Folktandvården i Vännäs skickar patienter till Bjurholm och Nordmaling var och varannan dag. Foto: EMMA GARZON

Brist på tandläkare påverkar patienter: ”Det är jättetråkigt”

Tandläkarbristen har börjat kännas av i Umeås kranskommuner. I Vännäs är kötiden så många år att man man slutat kalla in vuxna patienter, om de inte har behov av ett tandläkarbesök. Samtidigt har Bjurholm ingen kö alls och får ta emot Vännäspatienter.

Länet · Published apr 12, 2019 at 06:15

Bristen på tandläkare är ett problem i hela Västerbotten.

– I Umeåregionen ser det relativt bra ut jämfört med resten av länet, men bristen börjar kännas av även i kranskommunerna, säger Anna-Maria Stenlund Berggren, områdeschef för tandvården i Region Västerbotten.

När det gäller att rekryta personal riktar Region Västerbotten blicken både nationellt och internationellt. Men Folktandvården delar utmaningarna inom kompetensförsörjning med hälso- och sjukvården i hela landet, vilket gör att de i framtiden inte kommer kunna rekrytera så många medarbetare som de önskar.

– Då blir det extra viktigt att jobba vidare med det preventiva arbetet, se över våra arbetssätt så att vi använder kompetensen rätt och fortsätta använda digitaliseringen som ett hjälpmedel.

Hos Folktandvården i Vännäs saknas det en tandläkare och en tandsköterska på heltid. För att underlätta för personalen hjälper tandläkare i Umeå och Bjurholm till i Vännäs. Trots samarbetet påverkas patienterna - vissa vuxna har väntat över fyra år på att bli kallade till ett besök.

– Vi kallar inte längre in vuxna, vi har inte tid med det, säger Maria Jonsson, avdelningschef på Folktandvården i Vännäs och Bjurholm, och tillägger att de som själva bokar ett besök får tid.

I Vännäs fokuserar man på barn, akutpatienter och högriskpatienter. Om personer är i behov av tandvård och inte kan få hjälp i Vännäs skickas de till Tandakuten i Umeå eller till Folktandvården i Bjurholm.

– Det sker var och varannan dag. Vissa gånger får vi skicka flera patienter på en dag.

Folktandvården i Vindeln saknar både en tandläkare och tandhygienist. På kölistan finns patienter som skulle ha blivit kallade till ett besök 2017, men som ännu inte har fått någon kallelse.

– Det är jättetråkigt. Folktandvården ska ju vara till för alla, säger Britt-Inger Ekman, avdelningschef för Folktandvården i Vindeln.

Även på Folktandvården i Nordmaling ligger man efter när det kommer till betalande vuxna. Just nu söker de en tandläkare och en tandhygienist, och som det ser ut kommer de snart anställa personer till båda tjänsterna.

– Men vi är fortfarande färre än vad vi tidigare har varit, förklarar Emmy Stenlund, avdelningschef på Folktandvården i Nordmaling. Jag önskar att vi kunde vara fler så att vi får en stabilare situation.

Folktandvården i Bjurholm söker en tandsköterska, men i övrigt är de fullt bemannade och har varit det under en lång tid.

– Vi har kommit i kapp med köerna och har inte längre någon väntetid. Det känns jättekul, anser Maria Jonsson.

Ulrika vill få fler att lära sig hjärt- lungräddning

Vindeln Under veckan höll ABF kurser i hjärt- och lungräddning i Vindeln. Sjuksköterskan Ulrika Lövgren menar att många har kunskaper om HLR, men att de är dåliga på att repetera dem.