Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Klottersanerare arbetade under måndagen med att ta bort bland annat nazistiska symboler på Coop-butiken i Vännäs. Även Vegaskolan nedklottrades med hakkors. Foto: ROLF JAKOBSSON

Coop och Vännässkola utsattes för naziklotter

Coop, kaféet och Vegaskolan i Vännäs har utsatts för klotter med nazistiska symboler.
– Det är väldigt tråkigt, säger, Morgan Olofsson, butikschef i Vännäs.

Vännäs · Published okt 30, 2018 at 11:15

Inför öppnandet av butiken på lördagsmorgonen möttes personalen av ett stort hakkors som klottrats över entrédörrarna. Glasväggen vid entrén var också nedklottrad med nazisymboler.

– Det klottret har vi tagit bort själva så gott det gick, säger Morgan Olofsson som har polisanmält klottret.

Även reklam och Coop-logan ovanför ingången var nedkluddade med bland annat hakkors. Enligt Olofsson ägde skadegörelsen rum natten mot lördag någon gång mellan klockan 03 och 07.

– Det är ju ett hatbrott.

Under måndagseftermiddagen höll sanerare på att skrubba bort hakkors och annat klotter på butiken. Kunderna kunde inte undgå att se vilken typ av skadegörelsen det handlade om.

– De tycker förstås att det är jättetråkigt, konstaterar Morgan Olofsson.

Även kaféet på andra sidan Östra Järnvägsgatan, en bil på Coop-parkeringen och Vegaskolan fick påhälsning av klottrarna.

På Vegaskolan nära Coop hade någon sprejat ett stort hakkors på en vägg. Skolan, som har höstlov, utsattes för klotter även för två år sedan.

– Då var det mer i form av graffiti, men nu var det verkligen rasistiskt klotter, så det är väldigt tråkigt, säger rektor Lina Strömberg.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.

Stor brandfara i markerna

Umeåregionen Sedan en vecka råder skärpt eldningsförbud i samtliga 15 kommuner i Västerbotten. En nödvändig åtgärd eftersom det är mycket torrt i markerna.