Tisdag 1 december 2020

Västerbottningen

Hälsocentralen i Vännäs har begränsad verksamhet på grund av att flera i personalen är satta i coronakarantän. Foto: ROLF JAKOBSSON

Coronasmitta är bekräftad på hälsocentralen

Hälsocentralen i Vännäs har begränsad verksamhet på grund av bekräftad smitta av covid-19. Nu uppmanas ett tiotal patienter som varit i kontakt med den smittade personen att testa sig.

Vännäs · Published nov 10, 2020 at 17:42

Enligt avdelningschef Monika Engman handlar det om en sjuksköterskestudent som befann sig på praktik vid Vännäs vårdcentral förra veckan. Personen konstaterades covidpositiv på lördag.

– Den här personen stannade ju hemma så fort det uppstod symptom. Men man kan ju eventuellt vara smittsam innan man får symptom, framhåller Monika Engman.

Hon fortsätter:

– I samråd med vårdhygien har vi genomfört smittspårning och vi har identifierat dem som jobbat nära den här sköterskan. De har nu testat sig och stannar hemma i avvaktan på provresultatet.

Totalt rör det sig om åtta personer bland personalen som har satts i karantän.

Även ett tiotal patienter som varit i kontakt med den smittade personen har identifierats, framhåller Monika Engman.

– De kommer att kontaktas och vi rekommenderar att de kommer in och gör en provtagning.

Finns det någon risk att patienter också har smittats?

– Jag skulle säga att den är låg. Vi följer de basala hygienrutinerna, och ju mer symptom man har desto mer smittsam är man. Men den här studenten hade inga symptom när han var här och jobbade, säger Monika Engman.

Hon påpekar att hälsocentralen har plockat in vikarier, men verksamheten bedrivs tills vidare i begränsad omfattning.

– Vi har i princip alla läkare på plats, så där fortsätter vi precis som vanligt. Däremot kommer telefontillgängligheten att vara mycket lägre den här veckan. För det är bara sköterskor som sitter i telefon.

– Eftersom vi är så få nu, så prioriterar vi akutverksamhet.

När är hälsocentralen tillbaka i ordinarie verksamhet?

– Är de inte insjuknade i corona, så hoppas vi att de är tillbaka senast torsdag. Vi hoppas på ett snabbt provsvar. Men är några sjuka blir det förstås ett annat scenario, säger Monika Engman.

Hon bedömer att det inte finns någon risk för patienter att besöka hälsocentralen.

– Vi bedömer att det inte är någon risk för smitta här. Vi har ju ingen som är sjuk nu och ingen har jobbat med symptom. Och de som blivit exponerade är hemma. Vi följer de basala hygienrutiner som gäller och alla som jobbar med patienter har nu också munskydd.

Är de inte insjuknade i corona, så hoppas vi att de är tillbaka senast torsdag. Vi hoppas på ett snabbt provsvar.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Hotell rustar för kärv jul

Vännäs Hotell Vännäs höll på att återhämta sig från coronaeffekterna i våras när de nya restriktionerna påverkar verksamheten negativt igen.
Västerbottningen rekommenderar

Klart: Musikskolan läggs ner men byaskolor blir kvar

Vindeln Under kommunfullmäktige i Vindeln beslutades även om musikskolans vara eller icke vara. Kommunstyrelsens förslag till beslut var att musikskolan ska läggas ner från och med höstterminen 2021.

Umeå FC får börja om i ettan

UMEÅ Umeå FC höll sig inte kvar i fotbollens superetta. – Nu gäller det att bilda sig en uppfattning om förutsättningarna för nästa år, säger klubb- och sportchefen Danny Persson.

Uppskjutet för Vännäs HC

VÄNNÄS I söndags skulle Vännäs HC ha hemmamatchat mot Kalix men matchen blev uppskjuten då norrbottningarna hade ett flertal förkylda spelare och en bekräftat coronasmittad i lagets närhet.

Kyrkans butik poppar upp

Vännäs På fredag öppnar Svenska Kyrkans pop up-butik Myrra. I butiken säljs lokalproducerat hantverk. Behållningen går oavkortat till kyrkans julinsamling.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport