Lördag 15 maj 2021

Västerbottningen

Hälsocentralen i Vännäs har begränsad verksamhet på grund av att flera i personalen är satta i coronakarantän. Foto: ROLF JAKOBSSON

Coronasmitta är bekräftad på hälsocentralen

Hälsocentralen i Vännäs har begränsad verksamhet på grund av bekräftad smitta av covid-19. Nu uppmanas ett tiotal patienter som varit i kontakt med den smittade personen att testa sig.

Vännäs · Published nov 10, 2020 at 17:42

Enligt avdelningschef Monika Engman handlar det om en sjuksköterskestudent som befann sig på praktik vid Vännäs vårdcentral förra veckan. Personen konstaterades covidpositiv på lördag.

– Den här personen stannade ju hemma så fort det uppstod symptom. Men man kan ju eventuellt vara smittsam innan man får symptom, framhåller Monika Engman.

Hon fortsätter:

– I samråd med vårdhygien har vi genomfört smittspårning och vi har identifierat dem som jobbat nära den här sköterskan. De har nu testat sig och stannar hemma i avvaktan på provresultatet.

Totalt rör det sig om åtta personer bland personalen som har satts i karantän.

Även ett tiotal patienter som varit i kontakt med den smittade personen har identifierats, framhåller Monika Engman.

– De kommer att kontaktas och vi rekommenderar att de kommer in och gör en provtagning.

Finns det någon risk att patienter också har smittats?

– Jag skulle säga att den är låg. Vi följer de basala hygienrutinerna, och ju mer symptom man har desto mer smittsam är man. Men den här studenten hade inga symptom när han var här och jobbade, säger Monika Engman.

Hon påpekar att hälsocentralen har plockat in vikarier, men verksamheten bedrivs tills vidare i begränsad omfattning.

– Vi har i princip alla läkare på plats, så där fortsätter vi precis som vanligt. Däremot kommer telefontillgängligheten att vara mycket lägre den här veckan. För det är bara sköterskor som sitter i telefon.

– Eftersom vi är så få nu, så prioriterar vi akutverksamhet.

När är hälsocentralen tillbaka i ordinarie verksamhet?

– Är de inte insjuknade i corona, så hoppas vi att de är tillbaka senast torsdag. Vi hoppas på ett snabbt provsvar. Men är några sjuka blir det förstås ett annat scenario, säger Monika Engman.

Hon bedömer att det inte finns någon risk för patienter att besöka hälsocentralen.

– Vi bedömer att det inte är någon risk för smitta här. Vi har ju ingen som är sjuk nu och ingen har jobbat med symptom. Och de som blivit exponerade är hemma. Vi följer de basala hygienrutiner som gäller och alla som jobbar med patienter har nu också munskydd.

Är de inte insjuknade i corona, så hoppas vi att de är tillbaka senast torsdag. Vi hoppas på ett snabbt provsvar.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Hotell- och turism på Liljaskolan pausas

Vännäs Hotell och turism på Liljaskolan pausas, då programmet inte har haft en enda förstahandssökande. "Det är självklart jättetråkigt".

Kritik mot planförslag för Brån

Brån En detaljplan för Brån ska göra det möjligt att bygga flera villor i byn. Men länsstyrelsen kommer med kritik på flera punkter.
Västerbottningen rekommenderar

Hopp om att bomarknaden vaknar till liv

Bjurholm I Umeå är fastighetsmarknaden glödhet, och detta faktum börjar att spilla över även till Bjurholm. Kommunen beslutade nyligen om att ta bättre betalt för sina...

Så har pandemitillsynen gått: "Maxantal kan missuppfattas"

Vännäs En missuppfattning om hur man beräknar maxantal för besökare, samt brister i dokumentationen. Det visar resultaten av de pandemitillsyner som länsstyrelsen hittills har gjort i Vännäs kommun.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport