Söndag 24 januari 2021

Västerbottningen

Fyra fall av covid-19 har konstaterats vid äldreboendet Borgmästargården i Vännäs. Foto: ROLF JAKOBSSON

Covid-19 i Vännäs omsorg

Flera fall av covid-19 har bekräftats inom äldreomsorgen, hemtjänsten och LSS i Vännäs under julhelgen. En person har avlidit i sviterna av covid-19.
– Det är min förhoppning att det som hänt under julhelgen ska avklinga, säger socialchef Ulrica Westerlund.

Vännäs · Published jan 5, 2021 at 14:15

Första covidfallet bekräftades 22 december på äldreboendet Borgmästargården i Vännäs, och sedan dess har totalt nio personer konstaterats smittade inom omsorgen.

Även en person har avlidit i sviterna av covid-19 inom vård- och omsorgen i Vännäs.

Av de smittade finns fyra personer på Borgmästargården, två inom hemtjänsten och tre personer på ett gruppboende inom LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Ingen coronasmitta har konstaterats vid Vännäsby Äldrecenter.

– Det handlar om kraftigare förkylningssymptom, feber och hosta, som när man har covid, säger Ulrica Westerlund.

– På Borgmästargården är det en och samma avdelning, vilket gör det lättare att isolera och klara bemanningsfrågan.

Även bland vård- och omsorgspersonalen vid Vännäs kommun finns bekräftade covidfall.

– Exakt hur många har jag ingen siffra på, men det är inget stort antal i verksamheterna.

Socialchefen fastslår dock att sjukdomsfall och ökad sjukfrånvaro bland de anställda får konsekvenser för personalbemanningen.

– Vår största utmaningen är ju sjukfrånvaron när man stannar hemma vid minsta symptom. Och det uppmanar vi att man ska göra, det är bra, men det gör att vi har en bemanningsutmaning just nu.

Ulrica Westerlund betonar att vård- och omvårdsförvaltningen följer Region Västerbottens riktlinjer när det gäller skyddsutrustning och hygienrutiner.

– Vi följer riktlinjerna, men där det förekommer smitta är det extra viktigt att så få medarbetare som möjligt vistas där. Man ska inte heller gå mellan avdelningar.

Hon fortsätter.

– Vi jobbar också alltid med munskydd i alla vårdnära kontakter hela dagarna. Vi använder visir och munskydd där det finns bekräftad smitta, och misstänkt smitta.

Vännäs kommun har också startat ett covid-team inom hemtjänsten som består av fem personer.

– Bara de kommer att besöka boende med hemtjänst som visar sjukdomssymptom eller har bekräftad smitta. Hos dem kommer teamet att utföra alla insatser för att minska antalet personer som kan riskera att bära smitta.

Enligt Ulrica Westerlund har inga ytterligare covidfall konstaterats efter nyårshelgen.

– Det är min förhoppning att det som har hänt under julhelgen ska avklinga. Men det är klart att det finns en stor oro över vad som händer när julhelgerna är slut, när folk börjar komma tillbaka och skolorna drar igång igen.

Strax före nyår vaccinerades de 200 första brukarna i länet vid två äldreboenden i Umeå. Nu väntar också vård- och omsorgsverksamheterna i Vännäs på att få börja vaccinera mot covid-19 så fort som möjligt.

– Det besked vi har fått är att vi ska kunna börja vaccinera i slutet av januari. Det pågår en planering med regionen, så att det kan ske på bästa sätt, säger Ulrica Westerlund.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Kritik mot bokföring för stoppat äldreboende

Vännäs Projekteringskostnaden på 16 miljoner kronor för det stoppade äldreboendet i Vännäs har hittills bokförts som en tillgång i kommunen bokslut. Det är fel, fastslås i en ny revisionsrapport.
Västerbottningen rekommenderar

Oskar Norum kör starkt i USA

Bjurholm Skoterföraren Oskar Norum från Bjurholm presterar mycket bra i den professionella amerikanska skotercrosserien som i helgen tävlade i Dubuque i Iowa där Oskar noterades för en andra- respektive sjätteplacering.

En misstänkt för internetsabotage

Vännäs En person är skäligen misstänkt för förra veckans sabotage som gjorde att många Vännäsbor blev utan internet.
Sport