Måndag 1 juni 2020

Västerbottningen

De yngsta får synas med ljusen

Oscarsparken i Vännäs lystes i fredags upp av nästan 500 färggranna ljuslyktor som kommunens yngsta medborgare har gjort. Lyktorna förtrollade såväl små som stora och gav barnen en stark röst.

Vännäs · Published nov 27, 2019 at 14:15

2005 startade ljusfestivalen Umeå höstljus med en mängd olika ljusinstallationer. Festivalen arrangeras inte längre men Idéan, Umeå kommuns pedagogiska utvecklingscentrum, har fört vidare traditionen och bjuder nu in alla Sveriges barn att tillsammans göra ljuslyktor. Förra året tändes över 30 000 lyktor runt om i landet.

I Vännäs har ljusinstallationen arrangerats i över 10 år. Och i år lyste 446 lyktor upp Oscarsparken, i samband med internationella barndagen.

– Syftet är att synliggöra de yngsta medborgarna i Vännäs, Sverige och världen. Barnen är vår framtid och på det här lilla sättet kan vi göra något vackert tillsammans, säger Maria Sundqvist och tänder ljusen i lyktorna som tillsammans blir en cirkel.

Barn som går på förskolan, fritidshem, öppna förskolan, i förskoleklass samt dagbarnvårdare i Vännäs kommun har tillsammans gjort lyktorna. Vissa har fått skapa lyktorna med sina föräldrar, bland andra Lovis och mamma Mikaela.

– Det är jättemysigt. Det är första gången vi är här och tittar på ljuslyktorna, och Lovis har längtat så mycket, berättar Mikaela.

– Det är roligt att se lyktorna, fyller Lovis i som går på förskolan Myran.

Det är också många barn från förskolan Lägret som har gjort lyktor.

– Det ser jättefint ut, det är så många olika färger, säger Emil och pekar på lyktorna som är dekorerade med bland annat silkespapper och snören.

Alma, från förskolan Spiran, har gjort en fågel på sin lykta så att hon ska hitta den i havet av ljus.

– Jag tycker att det ska vara så för alltid, säger hon om den vackra ljusinstallationen som lyser upp i novembermörkret.

Ny förening gynnar handeln

Vännäs Många kommuner i Sverige har en centrumförening som lyfter gemensamma frågor som är viktiga för både handeln och kommunen själv. Nu följer Vännäs efter.

VHC säger upp klubbdirektör

Vännäs Ledningen för Vännäs HC har varslat klubbdirektören Erik Åström om uppsägning. Anledningen är ekonomiska problem till följd av coronapandemin.