Tisdag 25 februari 2020

Västerbottningen

Tvisten mellan mannen och kommunen har fortsatt, efter att mannen tippat en hög med jord och gödsel vid pumpstationen i augusti. Foto: ROLF JAKOBSSON

Döms efter tvist med kommunen

En man döms för egenmäktigt förförande efter att han fraktat bort grus och vägmaterial från en väg i Brån.

Brån · Published sep 13, 2019 at 09:30

Det är mannens hustru som äger fastigheten på vägen, och hon har godkänt en bygglovsansökan om att en pumpstation får byggas vid bostaden samt ledningsrätt. Vännäs kommun byggde därefter pumpstationen.

Någon gång mellan den 18 september och den 3 oktober förra året grävde och fraktade mannen bort grus från vägen, då han anser att vägen har anlagts utan rättsligt stöd och att han därför får göra det. Han erkänner händelseförloppet, men nekar till brott.

Tingsrätten menar att oavsett om kommunen har haft rätt att anlägga vägen har mannens agerade varit olovligt. Han har varit medveten om att han inte har haft kommunens tillåtelse att frakta bort materialet, och har därför agerat med uppsåt. Mannen döms att betala dagsböter på 2 500 kronor. Han ska även betala skadestånd till Vännäs kommun på 8 310 kronor.

– Det är inte vår ambition att sätta dit folk, men man får inte bete sig hur som helst, säger Christer Nygren, VA- och gatuchef vid Vännäs kommun.

Som Västerbottningen skrev om i augusti har tvisten mellan mannen och kommunen fortsatt, efter att mannen tippat en hög med jord och gödsel vid pumpstationen. Kommunen har inte polisanmält händelsen, men nu efter domen ska de kontakta mannen och be honom ta bort högen.

– Om han inte gör det får vi följa upp det. Men det vore tråkigt att gå vidare med det här en gång till, säger Christer Nygren.

Polis behöver mer plats

Vännäs Vännäs polisstation är under utredning för en utbyggnad. "Vi är trångbodda, och vi har helt klart behov av större lokaler", säger Elenor Carlsson, tillförordnad gruppchef i Vännäs.