Tisdag 13 april 2021

Västerbottningen

Efter motgångarna – nu rullar vaccineringen på

Först fick Vännäs hälsocentral inget vaccin mot covid-19, och sedan uppstod nästa problem när Astra Zenecas vaccin pausades. Men nu ligger hälsocentralen bra till med vaccineringen.

Vännäs · Published apr 1, 2021 at 16:15

När tidsbokningen öppnade för 80-plussarna blev Vännäs hälsocentral nedringd av folk. Men då gick det inte att boka, eftersom hälsocentralen inte hade fått något vaccin. När vaccinet väl kom så pausades Astra Zenecas vaccin – bara dagar innan hälsocentralen skulle börja vaccinera i mitten av mars.

Men i veckan meddelade Region Västerbotten att vaccineringen med Astra Zeneca återupptas för personer som är 65 år och äldre, efter Folkhälsomyndighetens beslut. Vännäs hälsocentral kunde då kalla de personer som tidigare hade fått sin tid avbokad.

– Det känns fantastiskt, säger avdelningschef Hanna Mikaelsson.

Enligt Mikaelsson har det inte funnits någon oro bland de som har blivit vaccinerade med Astravaccinet, och det har inte kommit in några rapporter om allvarliga biverkningar från Vännäsborna.

– Majoriteten är glada över att de har fått sprutan, och säger att livet nu återvänder.

Just nu vaccineras personer inom fas 2. Där ingår 65-plussare, de som har genomgått olika operationer och de som har hushållskontakt med någon som är i en riskgrupp. Personer som är 75 år och äldre kan nu boka tid för vaccinering.

– Vi ligger bra till, menar Hanna Mikaelsson.

I snitt vaccineras 200 - 300 personer tre dagar i veckan i Vännäs.

När Västerbottningen besöker hälsocentralen vaccineras ett stort åldersspann, de som är födda 1935 till 1997.

23-åriga Björn Niemi är en av de som får sin första dos med Pfizers vaccin.

– När jag har fått båda sprutorna så kanske jag kan vara mer ute bland folk, utan att vara så orolig.

Vad ser du mest fram emot när du har fått båda doserna?

– Att fara till min mor som behöver hjälp. Hon är i en riskgrupp, förklarar Niemi.

Hälsocentralen släpper inte in de som ska vaccineras före utsatt tid, och man får gå in genom entrén och ut genom en dörr på baksidan. Konceptet testades redan under influensavaccineringen, där det tidigare har varit drop in, och det är något som vårdcentralen kommer fortsätta med även efter pandemin.

– Vi har ett bra flöde och patienterna vet vad de ska göra. Det är lättarbetat och blir ingen trängsel, förklarar Hanna Mikaelsson.

Vännäs hälsocentral kallar in timanställda som fokuserar på att sköta vaccineringen. I dag jobbar sjuksköterskan Eva Bäckheden här.

– Det har inte varit någon oro, utan man tycker att det är skönt att få det gjort. Alla har varit glada och tacksamma och vi har haft några damer som har klätt upp sig inför vaccineringen, berättar Eva Bäckheden.

81-åriga Inga-Märta Karlsson ska strax in i rummet för att få sin första vaccindos.

– Jag har gått och väntat på det här länge.

Är du orolig för biverkningar?

– Om jag får biverkningar är det inte hela världen. Vaccinet gör större nytta, menar Inga-Märta Karlsson som nu längtar efter att träffa sina bekanta igen som hon inte har träffat på över ett år.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Polisen om skoterolyckan: "Vi har en hyfsad bild"

Vännäs Nu pågår utredningen om skoterolyckan utanför Vännäs där en man voltade med skotern och hittades av ett tidningsbud två timmar efter olyckan. "Vi har en hyfsad bild än så länge, men inte helt klar".
Västerbottningen rekommenderar

16 miljoner till simhall

Vindeln Under tisdagen meddelade S, KD och V i Vindeln att de kommer rösta för en renovering av kommunens simhall för 16 miljoner.

Voltade med skoter – hittades av tidningsbud efter två timmar

Västra Selet I helgen voltade en man med skotern två mil norr om Vännäs. Han låg på marken i drygt två timmar innan ett tidningsbud hittade honom, medtagen och skadad.