Torsdag 28 oktober 2021

Västerbottningen

Eftersöksjägare får nu högre ersättning

Den första oktober höjs ersättningen för landets eftersöksjägare efter att prisbilden varit densamma i elva år. Thomas Björnudd, NVR Vännäs, menar att det är ett steg i rätt riktning, men han tycker fortfarande att ersättningen är för låg.
– Den borde vara mer verklighetsförankrad.

Vännäs · Published okt 1, 2021 at 06:15

2010 infördes en ersättning för de som eftersöker trafikskadat vilt, och sedan dess har kompensationen inte förändrats.

– Om vi inte återkommande ser över ersättningarna blir de till slut för låga, menar Emil Ekström, viltjurist på Naturvårdsverket.

Under året har Naturvårdsverket jobbat med att ta fram nya föreskrifter gällande ersättning, och tanken var att det skulle bli klart den första oktober. Men arbetet drog ut på tiden och nu siktar man på att bli klara den första december.

För att det inte ska gå ut över eftersöksjägarna har Naturvårdsverket genom övergångsbestämmelser tillämpat den höjda ersättningen för uppdrag som har utförts från den första oktober. Om polisen bedömer att det behövs flera eftersöksjägare på ett uppdrag ska alla få samma ersättning.

– Det är ett steg i rätt riktning, men vi är inte framme, säger Thomas Björnudd, samordnare för Nationella Viltolycksrådet, NVR, Vännäs.

Han menar att prisnivån inte är förankrad med verkligheten då eftersöksjägarna är redo att rycka ut dygnet runt, året om. Det har hänt att Björnudd har fått lämna jobbet för ett uppdrag.

– Jag gör det absolut inte för pengarna, man förknippar inte snuspengen med det jobbet som vi lägger ner.

I remissvaret framförde Jägareförbundet att de flesta ersättningarna var väl avvägda. Däremot har förbundet velat se en högre milersättning.

– Men överlag är man positiv till att vi har tagit tag i det här, säger Ekström.

Eftersök på björn, järv och lodjur höjs från 1 900 kronor till 2 110 kronor, medan eftersöksjägarna får 780 kronor i stället för 700 kronor vid eftersök av exempelvis älg och hjort. Den största ökningen gäller eftersök av rådjur, då höjs ersättningen från 400 kronor till 780 kronor.

– Rådjurseftersök är väldigt vanliga och det är viktigt att eftersöksjägarna tycker att ersättningen är rimlig även för dessa uppdrag. I grund och botten är det ena uppdraget inte viktigare än det andra, säger Emil Ekström.

Björnudd tycker att det är orimligt att ersättningen för rådjur tidigare har varit så mycket lägre.

– Det är ofta mer komplicerat med rådjurssök än med älgsök.

Kiki Nilsson, NVR Vännäs, tycker att det är bra att bilersättningen ändras. Tidigare krävdes det fem mils körning enkelväg för att få ersättning, men nu får man 18,50 kronor från första milen.

Kiki har varit eftersöksjägare i 27 år, och hon gör det för sitt hundintresse och för att hon känner empati för de skadade djuren.

– Jag vill inte att djuren ska plågas mer än absolut nödvändigt.

Thomas Björnudd skickar med en uppmaning som gör att djuren slipper plågas onödigt länge – att märka ut olycksplatsen med en viltolycksremsa på den sida vägen som det påkörda djuret försvann . Under hans drygt tio år som eftersöksjägare har han bara sett tre viltolycksremsor. Det sista året har han däremot funnit minst femton munskydd vid olycksplatsen.
– Jag plockar hellre bort skitiga kalsonger än coronamunskydd, säger Björnudd.
Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten
Västerbottningen rekommenderar

Fullmäktige: Majoriteten lyssnade inte på hyresgäster

Bjurholm Efter en lång debatt beslutade Bjurholms kommunfullmäktige på måndagen att sälja totalt 19 kommunägda lägenheter.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport