Tisdag 4 augusti 2020

Västerbottningen

Elins muggar säljs i hela landet

Vännäsbon Elin Granath har under många år designat tygmönster som bland annat har blivit ett par trosor till Mia Skäringer. För första gången har hennes mönster hamnat på muggar som säljs i butiker runt om i hela Sverige.

Vännäs · Published nov 1, 2019 at 06:15

När Elin fick sin dotter 2012 tyckte hon att utbudet på barnkläder inte var det roligaste, därför började hon designa egna tygmönster. De använder hon för att sy barnkläder som hon fortfarande säljer.

Under åren har hon också samarbetat med flera olika företag.

Elins mönster har gått att skåda på en del kända personer, till exempel bar Stina Wollter en klänning i Let’s dance med mönstret Color of love. Även Mia Skäringer har haft på sig Elins tyg, i form av ett par trosor.

– Det känns overkligt, men jättekul, säger Elin med ett skratt.

Trots framgångarna kan Elin inte leva på sitt stora intresse så hon har också ett annat jobb. Under tio år har hon arbetat på Poppins i Vännäs, och ägaren Melina Karlsson har peppat Elin att fortsätta satsa på sin dröm.

– Elin designar jättefina grejer och vi började prata om man kan göra fler saker, berättar Melina som föreslog att de skulle visa mönstrena för företaget RBA Present och Design.

RBA tyckte om Elins verk och bestämde sig för att skapa regnbågsmuggar i designen Color of love samt muggar med soldjur. Förhoppningen är att det ska komma andra mönster framöver.

När muggarna blev klara i september tog de plats i både små butiker och stora butikskedjor runt om i landet. Nästan direkt sålde de slut, så nu har fler muggar beställts.

– Regnbågsmuggen har sålt bäst. Jag tror att den tilltalar folk på många sätt, till exempel tänker nog en del på pride. Men folk dras också till färg, säger Elin som själv älskar färggranna mönster.

– Jag ritar mest blommor och djur och det är ofta mycket färg. Jag jobbar med helheten i mönstrena, detaljerna är inte så viktiga.

Hur känns det att se dina muggar i affärerna?

– Det känns så konstigt. Jag tycker egentligen inte om att synas, utan vill bara göra det som jag tycker är roligt.

Självklart har även Poppins muggarna, och Melina är glad över att kunna sälja saker med anknytning till Vännäs och över Elins framgång.

– Det är så roligt att få ha Elin här hos oss, hon tillhör Poppinsfamiljen. Och det är också kul för oss som bor i Vännäs att ha en så duktig designer i samhället. Tanken är att Elin ska bli störst, säger Melina.

Elins mål är att framöver kunna försörja sig på sin design, och att fortsätta utvecklas.

– Jag vill alltid lära mig nya saker och måste ständigt utvecklas i det kreativa.

Nu håller Elin på att läsa upp sina betyg för att kunna gå en utbildning inom illustration på högskolan. Samtidigt fortsätter hon med skapandet.

Ett av Elins pågående projekt är barnböcker där hon både skriver berättelsen och gör illustrationerna. En av böckerna har hon skickat till ett förlag och den andra håller hon på att göra.

– Jag hoppas att jag får böckerna utgivna.

Jag vill alltid lära mig nya saker och måste ständigt utvecklas i det kreativa.

Ny centrumplan överklagas

Vännäs Fastighetsbolaget Trophi som äger Ica-tomten överklagar den nyss fastställda centrumplanen till mark- och miljödomstolen. Trophi anser att planen får stora negativa konsekvenser.