Fredag 19 juli 2019

Västerbottningen

En plats för kreatörer att stråla

Innanför dörrarna i Brån 110 jobbar flera företagare i ett härligt, kreativt kaos. Här får de en plats att fokusera på sitt skapande, samtidigt som de har en gemenskap.
– Jag tycker att det är så humant och familjärt här, säger ekofrisören Sofia Ahlman.

Brån · Published apr 12, 2019 at 16:15

En trappa upp i det stora huset finns tre ateljéer och en samlingsplats där det luktar nybakta bullar. En mycket passande text pryder väggen: "En flitig hand gör livets dagar rika. Men glöm ej bort att njuta av en fika". Vid bordet sitter Stina Lundin, Lillemor Elfgren och Sofia Ahlman med varsin kopp kaffe och skrattar högt.

Brån 110 Fabrik och Ateljéer blev klar i början av 2012, och både Stina Lundin och Lillemor Elfgren har varit med från start. Lillemor Elfgren driver Limmo design, där hon både arbetar som handfärgare och textilhantverkare. Dessutom håller hon i populära stickcaféer och spinnkurser. Men den största delen i företaget är en webbutik med garner och redskap för textilt hantverk där Lillemor Elfgren skickar varor till hela världen. Hon trivs bra med att jobba från Brån.

– Vännäs kommun har inget stort dragplåster när det kommer till besöksmål, men massa småpärlor med flera gårdsbutiker, säger Lillemor Elfgren som brukar få kunder som kommer förbi hennes ateljé då och då.

Hon arbetar på Brån 110 nästan dagligen, medan de andra företagarna är där mer eller mindre sällan. Stina Lundin är på plats tre-fyra dagar i veckan.

– Jag tycker att det är jättevärdefullt att ha en plats att komma till, säger Stina Lundin.

Hon driver företaget Sonika Syntolkning med sin syster och hon är även konstnär med fokus på måleri och ljudkonst.

I september fick Brån 110 ytterligare en medlem - Sofia Ahlman som startade sitt företag Syrran och Anden för ungefär ett år sedan. Hon arbetar som ekologisk frisör och förutom att ta emot kunder i Brån jobbar på hon även på Swedish Beauty Factory i Umeå och som mobil frisör.

– Det var ett superlyft när jag kom hit till Brån. Nu har jag fått ett sammanhang och en flock, säger Sofia Ahlman och tillägger att även om företagen har olika inriktningar får de mycket hjälp av varandra.

Varje år har Brån 110 öppet hus och den 27 april är det dags igen. Då kommer troligtvis alla företagare vara på plats: keramikern Märta Hedvall, Alex Berkelder som smider knivblad och täljer skaft samt hyresvärden Ylva Göransson som även tillverkar skärbrädor och driver barnteatern Sagospinn.

De besökare som vill köpa hantverk från kreatörerna kan kika in i butiken som kommer vara öppen på nedre våningen. Under dagen anordnar Stina Lundin en måleriaktivitet medan Sofia Ahlman tar emot drop in-kunder i sin salong. Och självklart tar de budskapet på väggen på största allvar och bjuder på hembakt fika.

Nu har jag fått ett sammanhang och en flock.

Ulrika vill få fler att lära sig hjärt- lungräddning

Vindeln Under veckan höll ABF kurser i hjärt- och lungräddning i Vindeln. Sjuksköterskan Ulrika Lövgren menar att många har kunskaper om HLR, men att de är dåliga på att repetera dem.