Tisdag 26 maj 2020

Västerbottningen

Fredshelgen är tillbaka

För andra året i rad ordnar Vännäs församling en fredshelg i Johanneskyrkan.
– Det är viktigt att förmedla hopp i novembermörkret, anser Marie-Louise Marsjögård som är ansvarig för helgen.

Vännäs · Published nov 3, 2019 at 14:15

Marie-Louise Marsjögård är numera pensionär men har tidigare jobbat som bland annat kyrkoherde i Vännäs. Förra året fick hon hoppa in som vikarie i Vännäs, och eftersom det då var 100 år sedan Första världskrigets slut och 80 år sedan Kristallnatten kom hon på idén att ordna en fredshelg.

– Det blev helt fantastiskt, och vi kände att det måste bli en fortsättning, säger Marie-Louise Marsjögård.

Årets fredshelg liknar fjolårets en del. Men nytt för i år är en konstutställning av Alfredo Castro som pågår den 9 till 24 november. Hans konstverk består bland annat av krossat glas och på en rad olika språk har han skrivit ”jag saknar dig”, vilket är namnet på utställningen.

Den 9 november blir det en klassisk konsert med Umeå Barockensemble. Dagen efter sker fredsgudstjänsten med temat ”Riva murar”, för att uppmärksamma att det var 30 år sedan Berlinmurens fall. Den före detta landshövdingen Georg Andersson kommer bland annat tala om de murar som finns mellan människor i dag.

– Det känns jätteroligt att Georg ska tala, han gör ett särskilt framträdande eftersom det här är frågor som han brinner för.

Gudstjänsten kommer ha både psalmer och uppträdanden som alla har en koppling till fred. Till exempel kommer gospelkören Happy Singers sjunga Wind of Change med Scorpions, en låt som skrevs efter Berlinmurens fall, och barnkören Mellanton ska sjunga Lalehs ”Goliat”.

Vad är dina förhoppningar inför helgen?

– Att många kommer och känner sig stolta över att bygga en framtid tillsammans i Vännäs, Sverige och världen. Och att man går hem med glädje och ödmjukhet inför livet.

Butiker får fler gratishyror

Vännäs Först bjöd Henna Fastigheter sina lokala handlare på hyran för april. Nu har fastighetsbolaget förlängt gratishyran till maj och juni. "Effekterna av pandemin fortsätter", säger en delägare.

Politikerveteran i Vännäs kliver av uppdrag

Vännäs Efter drygt nio år som oppositionsråd kliver centerpartisten Ulf Eriksson av sitt uppdrag. "Det är både av åldersskäl och för att ge min efterträdare förutsättningar för att komma in i jobbet".