Torsdag 1 oktober 2020

Västerbottningen

Gamla Vännäs väcks till liv på ny sajt

Är du intresserad av Vännäs lokalhistoria i bilder? Då finns mycket av det du vill veta och titta på bara några knapptryck bort. Nya sajten vannashistoria.se är tänkt att bli en faktadatabank om Vännäs, som alla är välkomna att bidra till.

Vännäs · Published jun 3, 2020 at 06:15

Rune Edebro, tidigare fritidschef och aktiv amatörfotograf, samlade under 1970-talet in material till en fotoutställning om Vännäs historia.

Insamlingen på kulturnämndens uppdrag, samt Runes egna Vännäsmotiv under flera decennier, utgör nu grunden för nya sajten vannashistoria.se.

Här finns nu ett brett collage av fotografier på fastigheter, företag och de vanliga människor som byggde Vännäs mellan 1880 och 1940.

– Vannashistoria.se är ett försök att samla bilder från gamla Vännäs, digitalisera dem och göra dem mer tillgängliga, säger Inger Edebro Sikström, dotter till Rune Edebro, som står bakom hemsidan tillsammans med sin man Tomas Sikström.

Paret Edebro Sikström började samla fotomaterial om Vännäs redan på 1970-talet, då fanns tankar på att skriva en bok. Men för fem år sedan började de skanna sitt bildmaterial och försöka identifiera fotgrafierna.

Under arbetets gång har samlingen kompletterats med bilder från bland andra Järnvägsmuseet, Västerbottens museum och Västerbottens regementes arkiv.

– För att förstå historien om Vännäs, så behövde vi fler bilder, säger Tomas.

Rune Edebro, född 1918 i Vännäs, var också en känd friidrottare. Mellan 1938 och 1950 vann han DM i stavhopp 13 år i rad.

Han var en aktiv fotoamatör sedan 1940-talet. Med sin Leica fotograferade han både byggnader, familjer till vänner och händelser från idrottskarriären.

– Man ser att han tagit exakt samma vy på 60-, 70- och en bit in på 80-talet. Det var nog ett intresse för Vännäs, och han insåg värdet av att dokumentera med sin kamera, säger Inger.

Tomas påpekar att ett 100-tal bilder på sajten aldrig har varit publicerade förut.

– Det är unika bilder eftersom det är glasplåtar som legat på vindan, och som Rune fick ta över.

Vannashistoria.se, som designats och programmerats av sonen Johan Sikström, ligger ute på nätet sedan i påskas. I nuläget finns cirka 700 bilder på sajten.

– Vår förhoppning är att den ska fortsätta att leva. Vi är så sugna att få synpunkter från och ha en dialog med Vännäsborna, säger Inger.

Brottsligheten ökar i Vännäs

Vännäs Tre rån mot butiker på kort tid, och flera anlagda bränder i centrum. Trygghet och säkerhet i Vännäs diskuterades när dialogfrukostarna återupptogs efter ett långt uppehåll.

Kritiserar för stora barngrupper

Vännäs Lärarförbundet har genomfört en kartläggning av storleken på barngrupper i länets förskolor. En kommun som sticker ut är Vännäs.

Ser utredningen som alibi för beslutsfattare

Åmsele Margaretha Andersson i Åmsele menar att utredningen blir ett alibi som kommunens politiker sedan kan stödja sig mot för att lägga ner byaskolorna i Åmsele, Hällnäs och Granö.

Edvin vill jobba med ungdomar

Vännäs Vännäsbon Edvin Winberg är en av studenterna på Polishögskolan i Umeå. Han går den tredje terminen och vill i framtiden specificera sitt polisyrke på ungdomar.