Fredag 23 oktober 2020

Västerbottningen

VIDEO: Glaskyrkan firade 20 år vid vägen

Vägkonstverket Hägring, eller Glaskyrkan som den vanligen benämns, är det mest fotograferade konstverket längs den 35 mil långa Konstvägen Sju älvar. I lördags firades 20-åringen med pompa och ståt.

Vännäs · Published sep 20, 2018 at 07:15

September 1998 placerades glaskyrkan Hägring med helikopters hjälp på myren mellan Vännäs och Bjurholm.

Den var ett av de tio första konsverken som föreningen Konstvägen Su älvar med statliga projektmedel installerade längs den 35 mil långa vägen från Holmsund i öster till Borgafjäll i väster.

– Inför hösten kontaktade jag kommunen som ansvarar för skötseln och frågade om vi kunde uppmärksamma detta på något sätt, de var direkt med på noterna, säger Signhild Norrman, Vännäs ledamot i konstvägens styrelse.

– Många hör av sig och säger hur fin de tycker glaskyrkan är, vi ska vara glada att vi har den, ett fint varumärke i kommunen, säger Carina Zackrisson, kultur- och bibliotekschef.

Femtiotalet besökare kom till firandet. Konstvägenföreningen bjöd på buss och fika, Vännäs kommunala musikskola och systrarna Lestander underhöll och Liljaskolans turismlinje stod för värdskapet vid vägkanten, som nyligen röjts för utsiktens skull.

Malin Karlsson är turismutvecklare i Vännäs.

– Glaskyrkan fotas mycket på sociala medier, jag tror det finns många som har många fina minnen kopplade till denna plats.

Bo Nilsson är ordförande i konstvägenföreningen där berörda kommuner ingår.

– Jag tror vi är ganska ensamma i Europa om att ha en 35 mil lång konstutställning, och glaskyrkan är välbehållen för sin ålder.

Stina Oskarsson, Gullbyn, cyklar förbi ibland.

– Häftigt att det finns något att titta på längs vägen, bra att de slår på stort och firar, det borde firas oftare.

Har du fotat Glaskyrkan?

Många, många bilder har tagits av Glaskyrkan under årens lopp och vi vill gärna visa upp läsarnas bilder på jubilaren. Skicka in just din bild på Glaskyrkan till redaktionen@vasterbottningen.se!

Dyrt alternativ för musikskola

Vindeln Under tisdagen sammanträdde Vindelns kommunfullmäktige för att bland annat gå igenom möjligheterna att fortsätta driva musikskolan i annan regi än kommunal.

Renägare trötta på skogsbolagens misstag

Avanäs Fler markägare behöver samråda med rennäringen innan de genomför markberedning. Det menar Magnus Andersson som är ordförande för Rans sameby.

Plötslig vinter skapade kö till däckbyte

Vännäsby Snöfall och minusgrader orsakade långa köer till de verkstäder som jobbar med däckbyte i Umeåregionen. "Vintern kom tidigt i år" konstaterar Erika Jonsson, GS Däckservice.