Måndag 18 januari 2021

Västerbottningen

VIDEO: Glaskyrkan firade 20 år vid vägen

Vägkonstverket Hägring, eller Glaskyrkan som den vanligen benämns, är det mest fotograferade konstverket längs den 35 mil långa Konstvägen Sju älvar. I lördags firades 20-åringen med pompa och ståt.

Vännäs · Published sep 20, 2018 at 07:15

September 1998 placerades glaskyrkan Hägring med helikopters hjälp på myren mellan Vännäs och Bjurholm.

Den var ett av de tio första konsverken som föreningen Konstvägen Su älvar med statliga projektmedel installerade längs den 35 mil långa vägen från Holmsund i öster till Borgafjäll i väster.

– Inför hösten kontaktade jag kommunen som ansvarar för skötseln och frågade om vi kunde uppmärksamma detta på något sätt, de var direkt med på noterna, säger Signhild Norrman, Vännäs ledamot i konstvägens styrelse.

– Många hör av sig och säger hur fin de tycker glaskyrkan är, vi ska vara glada att vi har den, ett fint varumärke i kommunen, säger Carina Zackrisson, kultur- och bibliotekschef.

Femtiotalet besökare kom till firandet. Konstvägenföreningen bjöd på buss och fika, Vännäs kommunala musikskola och systrarna Lestander underhöll och Liljaskolans turismlinje stod för värdskapet vid vägkanten, som nyligen röjts för utsiktens skull.

Malin Karlsson är turismutvecklare i Vännäs.

– Glaskyrkan fotas mycket på sociala medier, jag tror det finns många som har många fina minnen kopplade till denna plats.

Bo Nilsson är ordförande i konstvägenföreningen där berörda kommuner ingår.

– Jag tror vi är ganska ensamma i Europa om att ha en 35 mil lång konstutställning, och glaskyrkan är välbehållen för sin ålder.

Stina Oskarsson, Gullbyn, cyklar förbi ibland.

– Häftigt att det finns något att titta på längs vägen, bra att de slår på stort och firar, det borde firas oftare.

Har du fotat Glaskyrkan?

Många, många bilder har tagits av Glaskyrkan under årens lopp och vi vill gärna visa upp läsarnas bilder på jubilaren. Skicka in just din bild på Glaskyrkan till redaktionen@vasterbottningen.se!

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Skadegörelse ligger bakom internetavbrottet

Vännäs Idag drabbades Myranområdet samt delar av centrum av ett långvarigt avbrott på internet och kabel-tv. Polisen meddelar att situationen misstänks bero på omfattande skadegörelse.
Västerbottningen rekommenderar
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport