Torsdag 25 februari 2021

Västerbottningen

Sverker Olofsson, mångårig programledare för Plus i SVT, ger groda råd till 70-plussare i Vännäs. Foto: SOFIA TJÄRNSTRÖM

Han bekämpar corona på video

Håll avstånden, handla när det är lite folk, trängs inte på byn och ta corona på allvar.
Före detta SVT-reportern Sverker Olofsson ger goda råd till 70-plussare i ett videoklipp på Vännäs kommuns hemsida.
– Om jag kan göra nytta så är det väldigt roligt att göra det, säger Sverker.

Vännäs · Published apr 17, 2020 at 06:15

Sverker Olofsson, själv 70-plussare bosatt i Vännäsby, berättar i ett två minuters videoinslag på kommunens hemsida om tips och råd i coronatider.

Han uppmanar sina jämnåriga att inte trängas på byn, tvätta händerna ofta och om man måste handla själv, handla när det är lite folk i butiken.

– Det finns ett grundläggande råd som är allra viktigast, och det är ju att så mycket som det bara går följa myndigheternas rekommendationer. Jag litar på att de är bra.

Sverker Olofsson, som ledde SVT:s konsumentmagasin Plus i över 20 år, befinner sig för tillfället i ett slags självvald karantän i hemmet i Vännäsby.

– Det är ju jäkligt trist, man har ju slutat umgås med folk. Men jag är väldigt försiktig, noga med avstånd till folk och jag tar aldrig någon i hand. Jag gör så gott jag kan för att följa myndigheternas anvisningar.

Sverker Olofsson medger dock att det stundtals kan vara svårt att följa råden om ”social distansering”.

– Ibland är man ju ute i tassemarkerna. Jag handlar, det gör jag. Men jag handlar mycket så jag behöver göra det sällan.

I flera länder bekämpas coronapandemin med tvingande åtgärder, medan svenska myndigheter utfärdar råd och anvisningar om hur folk ska uppträda gentemot viruset.

– Jag är inte expert. Men jag tror att i vår kultur, och vårt sätt att vara är det inte så dumt att lägga en hel del ansvar på oss själva.

Restriktioner som begränsar invanda beteenden finns dock även hos oss, inklusive Sveriges Radio, berättar Sverker.

Före påsk var han programledare för Ring P1, och han satte sig som vanligt i studion. Men det ogillade ledningen, som tar coronahotet på allvar.

– Nu sitter jag och sänder i en sändningsbuss innifrån ett garage. Jag träffar aldrig några kollegor, så jag är verkligen helskyddad där jag sitter, säger Sverker Olofsson.

Vännäs kommun har köpt reklamplats på tv-skärmarna hos Ica i Vännäs, där Sverker Olofssons videobudskap kommer att snurra den närmaste tiden.

– Vi kommer också att flagga för vår stödlinje för äldre personer i riskgrupp, säger Henrik Åström, ställföreträdande kommunchef.

Fler nyheter från Vännäs och Västerbotten

Vårdpersonal sjukskrev sig efter covidvaccinering

Vännäs Några sjuksköterskor som jobbar inom Vännäs kommun fick sjukskriva sig efter att de vaccinerats mot covid-19.
Västerbottningen rekommenderar

Ladugård totalförstörd i brand – kor har brunnit inne

Stöcksjö En ladugård i Stöcksjö har totalskadats i samband med en stor brand under torsdagen. Över 50 kor ska ha befunnit sig i ladugården och bara ett antal har gått att rädda.

Skärpta restriktioner på förskolor och skolor

Vännäs Nu införs nya coronarestriktioner på förskolorna och skolorna i Vännäs kommun. Både personal och barn uppmanas att stanna hemma direkt när någon i familjen får sjukdomssymptom.

Vännäs HC vill förlänga säsongen i ishallen

Vännäs Vännäs Hockeyklubb vill att isen i Vännäs ishall ska vara kvar längre i år. Anledningen är att barn och unga ska hinna träna på is denna säsong, nu när det åter är möjligt.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport