Torsdag 18 juli 2019

Västerbottningen

Han bygger gitarrer till kändisar

Efter dotterns död insåg Mattias Sonnemo att livet är för kort för att vänta på sina drömmar, så han började bygga egna gitarrer. Gitarrer som i dag syns på kändisars konserter och i tv-program som Idol.

Vännäs · Published feb 9, 2019 at 06:15

När Mattias var sju år sa hans pappa att han ville lära sig spela gitarr, och frågade om Mattias också ville följa med till gitarrlektionen.

– Jag fick en egen akustisk gitarr som jag fortfarande har kvar, men den är bara i delar, berättar Mattias och tillägger med ett skratt att han är väldigt sentimental av sig.

Gitarrintresset växte. Efter gymnasiet arbetade Mattias som musiker och spelade gitarr i olika band under flera år. Han spelar fortfarande i två band och i ett av banden är han inte bara gitarrist, utan även sångare. Men Mattias kärlek för gitarrer har ibland blivit en för stor del av hans liv, enligt vissa.

– Efter gymnasiet sa mina kompisar till mig att jag bara höll på med mina gitarrer och de tyckte att jag borde göra något annat.

Sagt och gjort loggade Mattias in på Communitysajten Lunarstorm och där fann han sitt livs kärlek. Mattias flyttade från Jönköping till Umeå för att bo med sin Sara, och sedan gick flyttlasset till Vännäs.

Ungefär ett år efter flytten till Vännäs bestämde sig Mattias för att satsa på sin dröm och bli gitarrbyggare. Personen som fick Mattias att våga ta steget var hans första dotter Alice som led av obotliga Krabbes sjukdom. Mattias var assistent till Alice, en tid som präglades av sömnlösa nätter.

– Oron fanns där hela tiden. Jag tänkte alltid: när kommer dagen när hon lämnar oss, berättar Mattias.

I februari 2013 gick Alice bort. Hon blev två och ett halvt år.

– Jag fick en drivkraft efter den hemska upplevelsen, eftersom det fick mig att inse att livet bara är här en gång.

Redan i gymnasiet började Mattias modifiera gitarrer och hans kollega Torbjörn, som i dag har en timanställning i företaget, hade också erfarenhet av gitarrbyggande. Mattias startade sitt företag SonnemoGuitars som till en början även reparerade gitarrer. Men i dag ligger allt fokus på att bygga elgitarrer. Mattias stora inriktning är relic, vilket innebär att han bygger gitarrer med slitage så att de ska se ut att komma från 50- och 60-talet.

– I Sverige är inte relic jättevanligt, men det är inte heller något nytt. Jag kan dock bygga en gitarr som ser ut som en vintagegitarr, men som stabilitetsmässigt och spelmässigt är modern. Och det är unikt.

När Mattias började sälja sina gitarrer via återförsäljare tog företaget fart, och då flyttade han från sitt garage till en lokal i Vännäs.

– Senaste året har det gått jättebra. Jag känner på mig att 2019 kommer bli fantastiskt, jag har redan massor av beställningar, säger Mattias och tillägger att han har som mål att bygga tio gitarrer i månaden, så att företaget kan snurra i lagom takt.

En nackdel med företaget är att det ibland blir mer än ett heltidsjobb, enligt Mattias. Flera gånger under intervjun betonar han att han försöker hålla arbetstimmarna på en rimlig nivå.

– Det är lätt att glömma att vara ledig eftersom jobbet är så roligt. Men för min egen skull, och även för familjens skull, försöker jag till exempel sortera bort alla mejl och telefonsamtal efter arbetstid.

Mattias berättar att han tidigare har sålt gitarrer till bland annat Tyskland och Japan. Och nu vill han få återförsäljare på andra ställen i Sverige och världen. Inom den närmaste tiden siktar han in sig på Tyskland, Malmö och Göteborg.

Men det är inte bara återföräljarna som har gett en skjuts i Mattias karriär. Både bandet i Idol och Sommarkrysset spelar på Mattias gitarrer, likaså gitarristerna till bland annat Eric Saade och Uno Svenningsson.

– Det är många musiker som syns i tv, och det påverkar såklart mycket. Jag är själv likadan - om jag ser upp till en musiker vill jag ha ett likadant instrument som musikern har.

Men den musiker Mattias är mest stolt över att ha tillverkat en gitarr till är Clas Yngström, gitarristen i bluesrockgruppen Sky High.

– Jag fick min första Sky High-skiva när jag var 15 år, berättar Mattias. Att få bygga en gitarr till en av mina husgudar är otroligt.

Mattias Stefan Sonnemo

Ålder: 34.

Bor: Vännäs.

Familj: Frun Sara och barnen Leo, Astrid och Alma.

Gör: Gitarrbyggare och deltidsbrandman.

Bästa med yrket: "Att få jobba med något som jag brinner för och få bygga egna, optimala gitarrer".

En gitarr som jag är stolt över: Gitarren till Clas Yngström, gitarrist i Sky High.

Så många gitarrer äger jag: "Tre stycken - jag har en egentillverkad gitarr och två andra. En gitarr har följt med mig sedan gymnasiet. Jag är jättesentimental och kommer aldrig kunna sälja den gitarren".

Förebild: "Stevie Wonder. Han är en fantastisk människa och musiker som har betytt mycket för musikbranschen och för mig. Om jag skulle ha någon som mentor skulle det vara han".

Ulrika vill få fler att lära sig hjärt- lungräddning

Vindeln Under veckan höll ABF kurser i hjärt- och lungräddning i Vindeln. Sjuksköterskan Ulrika Lövgren menar att många har kunskaper om HLR, men att de är dåliga på att repetera dem.