Måndag 6 juli 2020

Västerbottningen

Jazzå lirade i Pengsjö byastuga

Från byastugan i Pengsjö kunde musik med sång höras under ett antal dagar i förra veckan.
– Vi genrepar inför en spelning i Umeå, berättar Harry Hallén, basist i gruppen Jazzå som består av fyra musiker med stor erfarenhet på respektive lyra.

Pengsjö · Published nov 4, 2018 at 11:15

Att Jazzå intog byastugan i Pengsjö har den enkla anledningen i att nämnda Harry Hallén bor i just Pengsjö.

– Det fungerar bra att hålla till här, säger Harry som spelar bas i gruppen som hade burit in sin utrustning i samlingslokalen mitt i Pengsjö by.

Bredvid basisten Harry står gitarristen Håkan Törnström, Jonathan Niles som spelar sax och keyboard sitter lite på sidan medan Maud Sparrman sjungande går omkring i lokalen.

Till saken hör att Maud bor i Östersund men dessa dagar anslutit till kollegorna och jammandet i Pengsjö.

– Annars brukar åtminstone jag och Jonathan träffas och spela en gång i veckan, berättar Harry.

Jazzå slår gärna många slag för sin breda repertoar där vi hittar pop, schlager, jazz, visor, latinsk musik och en hel del till.

– Det är väl lite därför vi går hem både här och där, alla hittar något hos oss som dom gillar, menar Harry.

Jazzå var ursprungligen sex medlemmar, men sedan ett par, tre år tillbaka är det denna kvartett som gäller där vi alltså har två Umeåbor, Maud från Östersund och Harry med hemvist i Pengsjö.

– Men det ser vi inte som något större problem.

Medlemmarna har samtliga musicerat oerhört länge, provat på det mesta och jobbat mycket med sin musik och då olika stilar.

– I dag tror jag att vi har nära 100 låtar på vår repertoar. Det blir aldrig tråkigt i och med att vi spelar så många olika musikstilar där jag tycker att vi är lika bra på alla, att vi sen alla varit i svängen hela våra respektive liv är självklart också en stor fördel.

Jazzå har en del spelningar i Västerbotten med omnejd, men gör ingen hemlighet av att man gärna skulle ha fler.

– Vi har förutsättningar att bli så bra att alla vet vilka vi är, där är vi inte riktigt ännu, medger Harry och berättar att man nu håller på med en inspelning.

– Håkan och Jonathan är duktiga på det här med datateknik som behövs, vi spelar in varje gång vi repar men är inte nöjda med utfallet hittills, menar Pengsjöbon som håller med kringutrustning som lampor och bakgrundsdropp.

När Harry inte spelar med kompisarna i Jazzå så solouppträder han själv med sin flöjt till inspelad bakgrundsmusik.

Jazzå

  • Harry Hallén. Bas. Bodensare som började som elev hos musikkåren I19. Har jobbat i Uppsala, Finland och på Norrlandsoperan. Har turnerat med flera kända orkestrar. Diplomerad flöjtist vid Kungliga Musikkonservatoriet i Liége, Belgien. Pengsjöbo.
  • Jonathan Niles.Tenorsax och keyboard. Amerikan (Maine nära Boston) som kom till Sverige 1989 efter att dessförinnan musicerat i Frankrike under nio år. Spelar pop, jazz och blues, är frilansmusiker och musiklärare. Umeåbo som gärna visas i Vilhelmina.
  • Maud Sparrman. Sång. Sjöng i pop- och dansband under 1960-talet. Kom i kontakt med jazz under 1980-talet och bodde också i Umeå från 1989 och 20 år framåt. Numera åter boende i uppväxtstaden Östersund där hon sjunger med band och mindre grupper. 
  • Håkan Törnström. Gitarr och sång. Kommer ursprungligen från Sandviken och började för bra länge sedan med blues, pop och rock. Har nu gett sig på jazzgenren med stor entusiasm. Tidigare jurist. Spelar även med Christina Ömans Bluesband. Umeåbo.

Dopp i Aborrtjärn

Abbortjärn Med 34 grader i luften, och rejält varm i vattnet också för den delen, testade tioårige Siri Malhed från Stockholm på att hoppa från treans trampolin vid badplatsen i Abbortjärn.

Stor brandfara i markerna

Umeåregionen Sedan en vecka råder skärpt eldningsförbud i samtliga 15 kommuner i Västerbotten. En nödvändig åtgärd eftersom det är mycket torrt i markerna.