Onsdag 19 juni 2019

Västerbottningen

Kärleken till hästsport driver unga tjejer

Amanda Ågren, 10 år, har ridit i över halva sitt unga liv. En kompis till henne började med ridning, och då ville hon också prova på.
– Sedan började jag på ridskolan och sedan dess är jag helt fast, säger Amanda.

Vännäs · Published jan 11, 2019 at 11:15

Vännäs ryttarförening, VRF, arrangerade på jullovet stallöppet för intresserade barn och ungdomar som ville veta mer om ridning och hästskötsel.

Även för redan aktiva ridskoleelever erbjöds extraträning under jullovet. Amanda Ågren, 10 år, var en av tjejerna som tog ett avbrott från ledigheten, och satt på sig hjälm, ridskor och säkerhetsväst.

Hon har ridit sedan femårsåldern.

– Jag gillar farten och när man kan få till samarbetet med hästen. Då känns det väldigt bra och jag blir glad.

Amanda rider flera gånger i veckan, och hon gör det mer än gärna.

– Ja, för jag älskar att rida.

Hon har inga direkta mål just nu med sin ridning.

– Jag vill helt enkelt hoppa lite högre och känna att det går bra, förklarar hon.

Amanda Ågren är en av cirka 160 ridskoleelever som deltar inom Vännäs ryttarförenings verksamhet. Föreningen ägnar sig åt hoppning och dressyr, samt på senare tid även nyare tävlingsgrenar som Working Equitation, WE, och Mounted Games.

WE är ett slag blandning mellan hoppning och dressyr längs en teknikbana, medan Mounted Games är en fartfylld stafett på hästryggen.

– Det är bra att det finns olika områden för olika hästkunskaper, så att fler stannar kvar i ridskolan och nya kommer till, säger Linda Karlsson, ridinstruktör och ridskoleansvarig vid Vännäs ryttarförening.

Föreningen bildades 1980 och har sedan 1990 byggt upp sin ridanläggning i Norrmalm, ett antal kilometer nordväst om Vännäs tätort. Föreningen äger 14 hästar, både halvblod, kallblod och ponnier.

– Det går bra för oss, även om det är kämpigt med ekonomin. Och vi utvecklar ridskolan hela tiden.

Om ekonomin tillät skulle man vilja göra ännu mer, påpekar Linda Karlsson.

– Vi skulle vilja göra om anläggningen lite, så att även fuktionshindrade både kan titta och rida. Idag har vi ju ingen hiss.

– Om vi hade pengar skulle vi också vilja ha bättre omklädningsrum och fler stallar. Vi är lite trångbodda idag.

Linda Karlsson efterlyser också fler killar som vill hålla på med ridsport. Idag finns endast ett fåtal aktiva killar i VRF:s ridskola.

– En del killar slutar rida för att de blir retade i skolan. Vår kultur skiljer sig från till exempel Tysklands. Där är det status att vara hästägare och ryttare.

Men tjejerna trivs med sporten och de stannar också kvar, även om jobb och familj senare i livet kan splittra hästintresset.

– En del kommer tillbaka efter att de har fått barn, och andra väljer att låta sina barn rida här istället, konstaterar Linda Karlsson.

När Västerbottningen besöker ridskolan i Norrmalm står hoppning på programmet. Det gäller att träna även balans och följsamhet såväl för ryttarnas egen del som hästarnas.

Det går inte att ta miste på de unga ryttarnas entusiasm och varma känslor för sina fyrbenta vänner.

– Jag älskar hästarna och hoppningen, säger Nadja Nilsson, 14 år, som berättar att hon ”ridit hela livet”.

Och framtiden?

– Förmodligen börjar jag tävla i hoppning.

Mamma Linda Nilsson, som själv ridit, säger att alla tjejer på plats i ridhuset har höga ambitioner.

– Det är också en fantastisk stämning här. Alla går hem härifrån nöjda och med bra självförtroende.

Ridning är dock en ganska dyr sport, enligt Linda Nilsson som betalar cirka 600 kronor i månaden per ridande barn i avgifter.

– Men jämför man med materialsporter som hockey är man ju inte i närheten.

Föreningen bildades för snart 40 år sedan

  • Vännäs ryttarförening bildades 1980 av hästintresserade tjejer.
  • VRF saknade egen anläggning på den tiden, men en privat ridbana i Västerås utanför Vännäs användes för träningar och småtävlingar.
  • Åren 1988-1989 lånades en ladugård i Vännäsby där VRF bedrev ridskola i liten skala på inlånade hästar med ideella instruktörer.
  • 1989 började arbetet med att bygga föreningens anläggning i Norrmalm, nordväst om Vännäs tätort. Pengarna som föreningen fick av kommunen räckte knappt till stallet, så arbetet baserades på ideella krafter med dåvarande ordförande Gösta Andersson i täten.
  • 1990-1991 gick flytten till Norrmalm, och 1995 fick VRF sitt efterlängtade ridhus. 2010 firade VRF sitt 30-årsjubileum.
  • 2011 stod föreningens andra ridhus färdigt, och året därpå färdigställdes 22 boxar i plåthallen.
  • Idag deltar 150-160 ridskoleelever i föreningens verksamhet.
  • Nationell idrottsutbildning, NIU, ridsport vid Liljaskolan i Vännäs har 15 hästar stallade i Norrmalm.

Unesco: Vindelälven blir biosfärsområde

Vindeln Tidigare i dag utnämnde FN-organet Unesco Vindelälven-Juhttátahkkalven till ett biosfärsområde. Området inkluderar Vindelälvsdalen, Laisälvdalen och nedre del av Umeälven och sträcker sig från norska gränsen till Bottenviken.

Kommunstyrelsen: Äldreboenden blir kvar

Nordmaling På måndagens kommunstyrelsemöte i Nordmaling föreslogs stora neddragningar. Men äldreboendena Juliagården i Norrfors och Tobiasgården i Gräsmyr blir kvar.